Verbod op plastic verpakkingen voor groente en fruit in Frankrijk

De Franse wet tegen verspilling en voor de circulaire economie (Agec) verbiedt de detailverkoop van verse groenten en fruit in plastic verpakkingen vanaf 1 januari 2022, behalve als deze verpakt zijn in partijen van 1,5 kg en meer.

Er gelden echter uitzonderingen voor kwetsbaar fruit en groenten. Deze zijn vastgelegd in een op 12 oktober gepubliceerd decreet. Het gaat om zeven categorieën groenten en fruit die nog tot medio 2023 en medio 2026 in plastic verpakkingen mogen worden verkocht. Er zijn ook twee overgangsperiodes ingesteld van 4 en 6 maanden om in plastic verpakte groenten en fruit die vóór 1 januari 2022 zijn geproduceerd of ingevoerd nog te verkopen. Deze termijn is afhankelijk van het type groenten en fruit. Frankrijk hoopt met deze maatregel elk jaar meer dan een miljard onnodige plastic verpakkingen te vermijden.

Betrokken partijen kunnen zich tot het Franse milieu agentschap Ademe wenden om steun te krijgen bij de invoering van alternatieve oplossingen.

Wat houdt dit verbod precies in?

Concreet heeft het verbod op de verkoop van in plastic verpakte groenten en fruit betrekking op "planten of delen van planten, zoals stengels, wortels, knollen, bladeren, vruchten, pitten/zaden, die bestemd zijn voor menselijke consumptie, alsmede eetbare paddenstoelen". Het "onverwerkte" karakter van groenten en fruit is gebaseerd op de Europese handelsnormen die voor de sector gelden. Wat de verboden verpakking betreft, gaat het om de "bakjes, gesealde schaaltjes of plastic (kleef)band die de groenten en fruit geheel of gedeeltelijk bedekken" die een verkoopeenheid vormen en in deze vorm worden verkocht aan de klant.

Er zijn uitzonderingen

Het belangrijkste onderdeel van het decreet is de vaststelling van de lijst van producten die nog in plastic verpakkingen mogen worden verkocht na 1 januari a.s. in formaten gaande van individuele verpakkingen tot partijen van minder dan 1,5 kg. De regering heeft zeven categorieën groenten en fruit geselecteerd die volgens haar bij verkoop als bulkproduct te veel kwaliteitsbederf met zich meebrengt. Deze vrijstellingen lopen tot 30 juni 2023, 31 december 2024 en 30 juni 2026.

De verkoop van geribbelde tomaten, langwerpige tomaten van het segment Cœur, cherrytomaten of cocktailtomaten (miniatuurvariëteiten), lente uien en rapen, spruitjes, sperziebonen, druiven, perziken, nectarines en abrikozen in plastic verpakkingen zal toegestaan blijven tot medio 2023.

Drie categorieën groenten en fruit mogen nog tot 31 december 2024 worden verkocht in plastic verpakkingen. De eerste categorie bestaat uit andijvie, asperges, broccoli, paddenstoelen, primeuraardappelen, nieuwe wortelen en babywortelen. De tweede categorie omvat sla, veldsla, jonge slablaadjes, verse aromatische kruiden, spinazie, zuring, eetbare bloemen en taugé. De laatste categorie die voor deze vrijstelling in aanmerking komt, zijn kersen, cranberries, bosbessen en goudbessen.

Ten slotte mogen tot en met 30 juni 2026 "rijpe vruchten, d.w.z. vruchten die bij volle rijpheid aan de eindverbruiker worden verkocht en waarvan de voor verkoop aangeboden verpakking deze vermelding aangeeft" in plastic verpakkingen worden verkocht. Deze afwijking geldt ook voor gekiemde zaden, alsmede voor frambozen, aardbeien, blauwe bosbessen, bramen, aalbessen, vlierbessen en hibiscusvruchten, zwarte bessen en mini-kiwi's.

30 groenten en fruitsoorten zonder plastic vanaf 1 januari 2022

Rekening houdend met deze vrijstellingen heeft het verbod op de verkoop van verpakte groenten en fruit volgens het Franse ministerie van ecologische transitie in wezen betrekking op ongeveer 15 groenten en 15 fruitsoorten. Tot de groenten behoren prei, courgette, aubergine, paprika, komkommer, aardappelen, wortelen, ronde tomaten, uien, rapen, kool, bloemkool, pompoen, pastinaak, radijs, aardperen en wortelgroenten. Wat fruit betreft, zal het verbod vanaf 1 januari a.s. gelden voor appelen, peren, sinaasappelen, clementines, kiwi's, mandarijnen, citroenen, grapefruits, pruimen, meloenen, ananas, mango's, passievruchten en kaki's.