Amerikaanse International Trade Commission oordeelt positief over import van Mexicaanse frambozen

Mexico is concurrerend in de productie en de export van frambozen en is hiervoor niet afhankelijk van overheidssubsidies. Op kosten is Mexico zelfs zeer concurrerend. Dit concludeerde de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) eerder deze maand op basis van onderzoek ondernomen op verzoek van het Witte Huis. De uitspraak is goed nieuws voor Mexicaanse telers.

©Jonathan Mast

De ITC is een onpartijdig agentschap van de Amerikaanse Federale overheid dat op basis van onafhankelijk onderzoek advies verleent aan de Amerikaanse President en het Congres over internationale handelskwesties. Naar aanleiding van zorgen van Amerikaanse frambozentelers over mogelijk oneerlijke concurrentie van goedkope import van Mexicaanse frambozen had de Handelsvertegenwoordiger van het Witte Huis het ITC gevraagd onderzoek uit te voeren naar deze mogelijk oneerlijke concurrentie. Eerder deze maand concludeerde de ITC dat hiervan geen sprake was, en dat de Mexicaanse frambozenexport concurrerend is. Op kosten is Mexico zelfs zeer concurrerend vanwege lagere lonen, hoge opbrengsten en de nabijheid van de Amerikaanse market. Maar ook lokale kweekomstandigheden en het lange kweekseizoen zijn bepalend voor Mexico’s concurrentiepositie. Tenslotte concludeerde de ITC dat hoewel eerdere Mexicaanse overheden vaak subsidies verleenden aan frambozentelers, dit onder de huidige overheid niet meer het geval is. 

De uitspraak is goed nieuws voor Mexicaanse frambozentelers. Een andere conclusie had tot sancties kunnen leiden voor Mexicaanse exporteurs. 

Stijgende Mexicaanse productie en export

De productie en export van Mexicaanse frambozen is de laatste jaren snel gestegen. Met 128.848 ton is Mexico momenteel na Rusland de op één na grootste frambozenproducent ter wereld; de Mexicaanse frambozenexport is de laatste 10 jaar gestegen met 526% van 146 miljoen dollar in 2010 tot 914 miljoen dollar in 2019. 

Nederlands uitgangsmateriaal

Voor Nederland is de Mexicaanse frambozenteelt onder meer interessant vanwege de mogelijkheden die deze biedt voor Nederlands uitgangsmateriaal. Momenteel onderhandelen Nederland en Mexico over markttoegang voor jonge frambozenplanten uit Nederland.

Nog lopende onderzoeken

Frambozen zijn niet het enige Mexicaanse exportproduct waar onderzoek naar wordt gedaan door ITC. Soortgelijk onderzoek loopt momenteel naar het mogelijk marktverstorend effect van de Amerikaanse import van Mexicaanse paprika, komkommer, courgette en aardbeien. Eerder dit jaar werd reeds een onderzoek naar de import van Mexicaanse bosbessen in het voordeel van Mexico beslecht.