Bulgarije: export landbouwproducten naar Griekenland en Roemenië groter dan import

Het afgelopen jaar importeerde Bulgarije met 7,9% meer, vooral door groei in leveringen van Russische zonnebloemen.

Export
Beeld: ©SEO-LNV

De landbouwsector vormt 15,0% van de totale handel van het land, waaronder 17,1% van de totale export en 13,0% van de totale import. Dit blijkt uit een analyse van de landbouwhandel van Bulgarije in 2020, gepubliceerd door het ministerie van Landbouw.
In 2020 bedroeg de Bulgaarse landbouwhandel 8.772,4 miljoen euro, wat 3,3% meer is dan een jaar eerder. De export daalde licht met 0,4%, terwijl de import met 7,9% steeg, voornamelijk als gevolg van een grotere toevoer van zonnebloemen en een tegenvallende oogst in het land.
De laatste jaren zijn EU-landen de belangrijkste partner van Bulgarije in de handel in landbouwproducten. De totale uitwisseling met derde landen steeg met 9,9%. De uitgebreide handel met Rusland en de Verenigde Staten heeft hieraan een belangrijke bijdrage geleverd.
Het grootste deel van de export in termen van waarde gaat naar Griekenland - 19,2%, gevolgd door Roemenië - 19,0%, Duitsland - 10,5%, Italië - 9,4%, Spanje - 8,5% en Nederland - 8,3%. Toonaangevende leveranciers uit de EU zijn Roemenië - 17,8%, Duitsland - 14,1%, Griekenland - 13,5%, Polen - 9,4%, Italië - 8,4% en Nederland - 7,9%.
Meer dan een derde van de landbouwhandel met de EU wordt gevormd door handel met buurlanden Griekenland en Roemenië.
De belangrijkste partners op de Balkan zijn Griekenland, Roemenië en Turkije. Bij alle landen in de regio is de landbouwexport uit Bulgarije groter dan de invoer,  behalve voor Servië, Kroatië en Slovenië.
De uitwisseling van landbouwgoederen met de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) neemt jaarlijks met 45% toe. Dit komt door een verdubbeling van de totale import van landbouwproducten, voornamelijk door een toename van de aanvoer van zonnebloemen uit Rusland, en een krimp van de Bulgaarse export met 10,1%.
In 2020 daalde de landbouwhandel tussen Bulgarije en de Arabische landen met 2,1%, met een lichte daling van zowel de Bulgaarse uitvoer - met 1,4% als de invoer - met 8,9%.

Bron: Agri.bg