Veel interesse Nederlandse bedrijven voor biovergisting in Frankrijk

Meer dan zestig Nederlandse bedrijven namen deel aan een online presentatie van de marktstudie “Biogas in Frankrijk”.

Biogasinstallaties in Frankrijk
Beeld: SINOE
Biogasinstallaties in Frankrijk

In deze marktstudie, uitgevoerd door George Wurpel van MSG Sustainable Strategies en zijn team, is onderzocht wat de middellange- en langetermijnkansen zijn voor Nederlandse ondernemers in de Franse biogas-sector. De uitkomsten van de marktanalyse werden gepresenteerd tijdens een online event op 28 januari 2021.

De grote belangstelling voor de Franse biogas markt is niet verwonderlijk. Deze markt is in Frankrijk later op gang gekomen, maar is commercieel goed ontwikkeld. De markt groeit stevig, inclusief het aantal installaties. De meeste van deze installaties bevinden zich op de boerderij. Bijna alle nieuwe productie van biogas in Frankrijk is afhankelijk van de landbouw, de grondstoffen voor vergisting zijn met name mest en (resten van) gewassen. De meeste potentie zit in gebieden met gecombineerde akkerbouw en veeteelt, met name het Noorden en het Westen van Frankrijk. De Franse tarieven voor biomethaan waren hoog en gaan nu dalen. Maar daardoor worden ze juist vergelijkbaar met die in andere landen.

Met dit marktrapport, dat in lijn ligt met een eerder gepubliceerd rapport over Bio-economie in Frankrijk (zie link hieronder), wordt specifieker inzicht gegeven in de omvang en groei van de Franse biogas-markt, maar ook in de ontwikkelingen in Frans overheidsbeleid. Er zijn voor Nederlandse ondernemers kansen èn uitdagingen, waarbij RVO, NBSO in Nantes en het landbouwteam op Nederlandse ambassade kunnen ondersteunen.

Vakbeurzen

Er zullen dit jaar drie interessante beurzen op het gebied van biogas plaatsvinden in Frankrijk:

  1. Op 24 en 25 maart 2021 vindt Bio 360° digitaal plaats. Dit event is een samenvoeging van de drie beurzen ReGen Europe, Bois Energie en Biogaz Europe. Deze bio-energie en bio-economie beurs, die oorspronkelijk in Nantes zou plaatsvinden, wordt wegens de huidige context en de sanitaire maatregelen geheel online georganiseerd.
  2. Op 2 en 3 juni 2021 vindt Expo Biogaz plaats in Metz. Het is nog even afwachten of deze conferentie en beurs ook digitaal zullen plaatsvinden. Co-organisatoren zijn GL Events en Club Biogaz.
  3. Van 12 t/m 15 oktober 2021 zal in Lyon de internationale milieutechnische beurs Pollutec plaatsvinden. Er wordt een Nederlands paviljoen georganiseerd.

Neem contact op met de landbouwafdeling van de Nederlandse ambassade in Frankrijk (par-lnv@minbuza.nl) of met NBSO in Nantes (contact@nbso-nantes.fr) indien u meer details wilt weten over:

  • de ontwikkelingen van deze markt in Frankrijk;
  • de succesfactoren voor Nederlandse biogasbedrijven die deze markt op willen;
  • deelname aan één of meerdere van bovengenoemde beurzen.

Ook kunt u per email het rapport “Biogas in Frankrijk” bij ons opvragen.