Selectie van nieuwe SDGP-projecten voor duurzame ontwikkeling

De SDG Partnerschapfaciliteit (SDGP) voor duurzame ontwikkeling heeft aan 5 nieuwe projecten subsidie verleend. De projecten variëren van het verbeteren van een nieuwe waardeketen voor cashewnoten, tot het stimuleren van eerlijk werk in de landbouw. Ze zijn het resultaat van publiek-private samenwerking en zijn nog in ontwikkeling. De komende periode gaat RVO meer projecten selecteren.

Wat is SDGP?

De SDGP is een financieringsmogelijkheid die door RVO wordt aangeboden. De projecten die door middel van deze regeling subsidie ontvangen, dragen bij aan verschillende Sustainable Development Goals (SDG) en de volgende subdoelen:

 • gendergelijkheid (SDG 5)
 • verantwoorde consumptie en productie (SDG 12)
 • klimaatactie (SDG 13)

De nieuwe SDGP-projecten zijn:

Duurzame citrussector, Mekong Delta in Vietnam

Dit 5-jarig project versterkt de citrussector in de Mekongdelta. SUCCEEDS (Sustainable Citrus Chain Empowering and Developing Smallholders) wil de citrussector duurzamer, efficiënter en winstgevender maken voor 2.250 kleine boerenbedrijven. Hierdoor stijgen de inkomsten van de boeren met minimaal 50%. Deze boeren krijgen:

 • contracten en landbouwadvies;
 • advies over bemesting;
 • toegang tot virusvrije citruszaailingen (uit zaad opgekweekte planten);
 • toegang tot een financieringsprogramma.

Bovendien verbetert het milieu door minder landbouwchemicaliën en oppervlakte- en grondwater te gebruiken. Dat heeft een positief effect op de gezondheid van boeren, bewoners en consumenten.

De projectpartners zijn:

 • Volkscomité van het district Ben Luc
 • Universiteit van Cần Thơ
 • Groen Agro Control B.V.
 • Kloosterboer Investments B.V.
 • Rabo Foundation
 • The Fruit Republic (TFR)

Biologische waardeketens in Uganda

Dit 4-jarig project pakt de armoede in het noorden van Uganda aan, door te zorgen voor werk. 25.000 boeren – waaronder veel vluchtelingen – krijgen toegang tot de internationale markt via nieuwe biologische waardeketens voor katoen, sesam en shea (karité). Zo kunnen vluchtelingen uit eigen land en vluchtelingen uit Zuid-Soedan weer aan het werk en hun leven oppakken.

De projectpartners zijn:

 • Do It B.V.
 • Gulu Agricultural Development Company Limited
 • Lokale overheid van het district Lamwo
 • Mango Tree Literacy Lab
 • Lokale overheid van het district Nwoya

Palmolieketen in Colombia

Dit 4-jarig project zet een palmolieketen op met kleine producenten, leveranciers, verwerkers en consumenten. Het doel is om de keten efficiënt, makkelijk uit te breiden, en duurzaam te maken. De palmolieplantage is 20.000 hectare groot.

Het project verbetert de situatie van alle 2.857 arbeidskrachten, onder wie 971 vrouwen. Bovendien profiteren 1.200 kleine boeren, onder wie 442 vrouwen, van het programma. Via informatiesystemen (data tools) zien boeren waar ze de keten kunnen verbeteren. Dat stimuleert alle deelnemers in de keten om kennis met elkaar te delen.

De projectpartners zijn:

 • Cargill
 • CORPONOR
 • Fundación Solidaridad Latinoamericana
 • Oleoflores
 • Stichting Solidaridad Nederland

Eerlijk werk in de landbouw in Tsjaad

Dit 5-jarige project, AgriJob Booster Chad (AJB-C) zorgt voor eerlijk werk in de groenteteelt en eierproductie in Tsjaad. Het doel is om 1.000 nieuwe banen te creëren, en 2.000 zelfstandige- en andere arbeidskrachten te ondersteunen. Het project richt zich op:

 • klimaatvriendelijke landbouw;
 • toegang tot financiering;
 • praktijkopleidingen;
 • toegang tot markten;
 • duurzame bedrijfsplannen voor ambitieuze jonge mensen.

De projectpartners zijn:

 • Agence Nationale d’Appui au Développement Rural (ANADER)
 • Centre de Recherche d’Innovation et de Production Technologique (CRIPT)
 • ENTRAG
 • Job Booster NL
 • Woord en Daad

Waardeketen biologische cashewnoten in Cambodja

Dit 4-jarig project gaat een nieuwe waardeketen versterken voor biologische cashewnoten in Cambodja. CashYOU gaat kleine boeren opleiden in biologische teeltmethoden en koppelt de boeren aan lokale afnemers. Zo krijgen de boeren meer zekerheid voor de toekomst. CashYOU draagt bij aan een duurzame en inclusieve groei van de cashewketen in Cambodja. Bij inclusieve groei draagt iedereen in de keten bij aan de groei en deelt iedereen mee in de resultaten.

De projectpartners zijn:

 • Department of Industrial Crops of the General Directorate of Agriculture of Ministry of Agriculture Cambodia
 • Doens Food Ingredients BV (DFI)
 • Forestry and Fisheries (DIC)
 • ICCO
 • Non-Timber Forest Products Cambodia (NTFP)
 • Signatures of Asia Co., Ltd. (SoA)
SDG