Aanmelding nog open voor virtuele handelsmissie Tuinbouw Mexico

Van 3 t/m 5 November zal een virtuele handelsmissie plaatsvinden naar de Mexicaanse tuinbouwsector, en inschrijving is nog open!

Horticulture

De groeiende Mexicaanse tuinbouwsector

De tuinbouwsector in Mexico heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Met name binnen de 'bedekte teelt' (kassen en tunnels) is tussen 2003 en 2018 het oppervlakte zo'n 400 keer toegenomen: van 132 hectare naar 51.000 hectare. Nederlandse bedrijven spelen een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Vooral Nederlandse kastechnologiebedrijven uit het midden- en hightechsegment, maar ook Nederlandse zaadveredelaars.

De verwachting is dat de tuinbouwsector ook in de toekomst blijft groeien. Het merendeel van de kasproductie (tomaat, paprika en komkommer) is bestemd voor export naar de VS en Canada. Met de ondertekening van de United States–Mexico–Canada Agreement (USMCA) blijft de export naar deze landen waarschijnlijk toenemen. Dat vergroot ook de kansen voor Nederlandse bedrijven. Ook de COVID19-pandemie heeft de groei van de sector niet kunnen stoppen.

Marktdiversificatie en tropisch fruit
Ook in de tropisch fruit zijn er kansen voor Nederlandse importeurs en agro-logistieke bedrijven: Er is in Mexico een groeiende belangstelling voor marktdiversificatie om zo een te grote afhankelijkheid van de Amerikaanse markt te voorkomen. Voor de afzet van tropisch fruit als avocado’s, limes en mango kijkt men dan ook steeds vaker naar Europa. Nederland kan hierin dienen als ‘Gateway to Europe’.

Ministers, brancheverenigingen en Nederlandse bedrijven in Mexico
De missie zal worden ingeluid door Minister Schouten en haar Mexicaanse counterpart Victor Villalobos. Jaap Bond, boegbeeld van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, is zakelijk missieleider. Tijdens de missie is er plaats voor match-making en gesprekken met Mexicaanse bedrijven, virtuele bedrijfsbezoeken, en informatieve webinars. Onder de Mexicaanse sprekers zijn vertegenwoordigers van CNA, Mexico’s grootste landbouworganisatie, en brancheverenigingen als Aneberries (zacht fruit), APEAJAL (avocado), en EMEX (mango). Vertegenwoordigers van succesvolle Nederlandse bedrijven in Mexico zullen hun ervaringen delen. 

Duurzaamheid, circulariteit en agro-logistiek
Thema’s als duurzaamheid, de transitie naar circulaire landbouw, en agro-logistiek spelen een belangrijke rol in de missie, en vertegenwoordigers van Nederlandse en Mexicaanse bedrijven, beleidsmakers, kennisinstellingen en NGO’s zullen hierover met elkaar en met de missie-deelnemers in gesprek gaan. 

Wilt u inspelen op kansen in de Mexicaanse tuinbouw? Schrijf u dan vandaag nog in via onderstaande link!