Miljoenenplan voor stadslandbouw van start in Singapore

Singapore importeert voor bijna 90% aan voedsel. Voedselveiligheid en -zekerheid stonden al hoog op de agenda van het land. Door de coronapandemie groeide het besef van de overheid dat het land te afhankelijk is qua voedselvoorziening. Het bedrijf Urban Farming Partners Singapore, dat zonder daglicht voedsel kan telen, startte precies op het juiste moment.

"De groeiende vraag naar lokaal verbouwd voedsel en onze subsidieaanvraag liepen gelijk op", vertelt Wouter Vos - medeoprichter van de Urban Farming Partners Holding. In juni keurde Singapore Food Agency (SFA) het miljoenplan van Urban Farming Partners Singapore Pte. Ltd (UFPSG) goed. De bouw van de eerste ultramoderne indoor farm - op basis van hoogwaardige Nederlandse technologie - in Singapore kan nu van start.

Daglichtloos telen

Singapore heeft weinig land beschikbaar. Daarom biedt telen zonder daglicht en in meerdere lagen een oplossing bij uitstek. Met de bouw van de eerste productie-unit zet UFPSG de volgende stap om de eigen voedselvoorziening in Singapore te versterken. Het Singapore Food Agency (SFA) ondersteunt het project met een publieke financiering. UFPSG zorgt voor de private financiering.

"De urgentie van voedselzekerheid is niet alleen verhoogd in Singapore, maar ook voelbaar geworden", vertelt Vos, mededirecteur van de jonge onderneming. UFPSG moet in een jaar tijd een zekere productiecapaciteit waarmaken volgens de SFA-aanvraag. "We zitten nu vol in de laatste engineering en wachten op de laatste vergunningen", aldus Vos.

Het industriegebied heeft nu een logistieke functie. Dit moet veranderen om in dit gebied te kunnen telen. Hierbij komen andere eisen kijken. Vos merkt op dat de overheid in Singapore zeer behulpzaam is, zeker binnen de huidige crisis.

Een steentje bijdragen aan voedselzekerheid

UFPSG ontving subsidie van de SFA. Dit bureau wil stedelijke voedselproductie toegankelijk maken en uitbreiden binnen het Agriculture Productivity Fund (APF). Op die manier dragen UFPSG en SFA hun steentje bij aan de voedselzekerheid in Singapore. "De COVID-19-pandemie maakt het nog duidelijker dat we onze kritieke systemen wereldwijd meer dan ooit moeten herstructureren. Het is tijd om een groot verschil te maken met onze manier van leven in relatie tot onder andere onze voedselketen", zegt Grace Lim - mededirecteur en projectvertegenwoordiger van UFPSG in Singapore.

30% eigen productie in 2030

Deze periode lijkt belangrijker dan ooit om in te spelen op de toekomst. Zo heeft Singapore de ambitie om lokaal voldoende voedsel te produceren. Het doel is dat het land tegen 2030 voldoet aan 30% van de voedingsbehoeften.

UFPSG's visie sluit hier nauw op aan. Het bedrijf streeft naar voedselzekerheid in Singapore, Azië en uiteindelijk wereldwijd. Het haalt de bewezen technologieën uit Nederland en weet lokaal slimme combinaties te maken. Hierdoor is de productie zo circulair mogelijk. Zo wordt regenwater opgevangen en hergebruikt, en worden zonne-energie en CO2 uit de industrie ingezet.