‘Topsector Agri & Food is ook voor MKB’

Mijn ambitie is om de Topsector Agri & Food bij het midden- en kleinbedrijf op het netvlies te krijgen. Dat zegt Dirk Duijzer, opvolger van Aalt Dijkhuizen als boegbeeld van de topsector. “Ook MKB-bedrijven kunnen profiteren van het netwerk en de innovatiefondsen van de topsector.”

De Topsector Agri & Food is een van de negen topsectoren waar overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen samenwerken om de internationale concurrentiepositie van Nederland te versterken. De topsector waar Duijzer sinds kort leiding aan geeft, doet dat op het terrein van landbouw en voedsel.

Dirk Duijzer
Dirk Duijzer

Eerder actief in LTO

Duijzer is een bekende in de agrarische sector. Hij was bijvoorbeeld actief in de Christelijke Boeren- en Tuindersbond en later in LTO Nederland. Jarenlang was hij directeur Food & Agri bij de Rabobank. Bij dezelfde bank is hij nu directeur Bestuurszaken en Coöperatie.

Exportcertificaten zuivel

De afgelopen jaren was hij minder direct betrokken bij de landbouwwereld. Wel bleef hij bestuurlijk actief in het pensioenfonds voor de landbouw en in het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ), de kwaliteitsorganisatie die onder meer certificaten afgeeft voor export van zuivelproducten.

Concurrentiepositie is niet vanzelfsprekend

In het COKZ-bestuur kreeg hij regelmatig de exportcijfers te zien. “Wat betreft de uitvoer van kaas, melkpoeder en al die andere zuivelproducten is en blijft Nederland een kanjer. Hetzelfde geldt voor veel andere producten. Deze sterke concurrentiepositie is niet vanzelfsprekend. Het topsectorenbeleid is erop gericht om voorop te blijven lopen. Ik ben er trots op om daar als zogeheten boegbeeld een bijdrage aan te mogen leveren.”

'Nederland speelt een grote rol in de wereld op het terrein van voedselzekerheid, klimaatadaptatie en verduurzaming'

Gouden driehoek

De intensieve samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen is volgens Duijzer de kracht van de Nederlandse landbouwketen. “Dat wordt vaak de gouden driehoek genoemd. Volkomen terecht trouwens. Samenwerking zit in onze genen, zeker in de agrarische wereld. De landbouwexport ter waarde van zo’n €100 miljard per jaar komt uit die gouden driehoek voort.”

Toegevoegde waarde

Duijzer constateert een langzame verschuiving in de landbouwexport. De toegevoegde waarde per eenheid product neemt toe. “Dan heb ik het bijvoorbeeld over zaaizaad, stekken en pootgoed. In die producten komen innovatie, kennis en kwaliteitscontrole samen. Importlanden denken soms: dat trucje kunnen wij zelf ook wel. Dat valt dan vaak tegen en dan komen ze toch weer bij ons terug.”

Te weinig trots

De sterke landbouwpositie van Nederland wordt te weinig gezien, laat staan geprezen. “Nederland zou wel wat trotser mogen zijn”, zegt Duijzer. “Er worden de laatste tijd vraagtekens gezet bij de omvang onze agrarische export. Dat zou geen doel op zich moeten zijn. Is het ook niet, maar Nederland speelt wel een grote rol in de wereld op het terrein van voedselzekerheid, klimaatadaptatie en verduurzaming. Dan heb je het ook over export, maar dan van kennis. In het buitenland wordt Nederland geprezen om zijn innovatieve agrarische sector. In eigen land is dat minder. Mijn uitdaging als nieuw boegbeeld van de Topsector Agri & Food is om het imago in eigen land te verbeteren.”

Gezond, vers en duurzaam

Nergens in de wereld zijn zulke mooie winkels te vinden als in Nederland, zegt Duijzer. “Het aanbod aan voedingsmiddelen is fantastisch. Dat aanbod verschuift steeds meer naar gezond, vers, lekker en duurzaam. Voedsel staat in verbinding met ons leven en dat moet ons veel waard zijn. Vanuit de topsector worden veel projecten ondersteund die de betekenis van voedsel voor de consument versterken.”

MKB vooruithelpen

Duijzer heeft soms de indruk dat de meerwaarde van het topsectorenbeleid niet door alle betrokken partijen in dezelfde mate wordt gevoeld. “De topsector zou een speeltje zijn van ambtenaren en directeuren die elkaar leuk bezighouden en subsidies naar de grote bedrijven schuiven. Dat beeld wil ik corrigeren. Dat is een van mijn speerpunten. Met onze fondsen willen we zeker ook bedrijven uit het MKB vooruithelpen.”

Beïnvloeden landbouwbeleid

Topsector Agri & Food stimuleert kennisontwikkeling en innovatie, in de eerste plaats door het opzetten en financieren van onderzoeks- en innovatieprojecten. Daarnaast krijgt de topsector meer en meer een rol in de beleidsvorming. Zo is de topsector op dit moment betrokken bij het stikstofvraagstuk. Duijzer: “De grote uitdaging is om de stikstofuitstoot uit de veehouderij omlaag te brengen. Mogelijk met nieuwe stallen en aanpassingen in het voerrantsoen. Dat smeekt om innovatie, en om onderzoek. Als topsector kunnen en willen wij daarbij betrokken zijn."

Meer informatie