FrieslandCampina begeleidt melkveehouders in Nigeria

Zuivelonderneming FrieslandCampina gaat in Nigeria nog meer melkveehouders begeleiden bij de ontwikkeling van hun bedrijf. Daartoe is een Memorandum of Understanding (MoU) getekend tussen het bedrijf en de overheid van de deelstaat Niger State.

Bij de ondertekening waren minister-president Mark Rutte en de president van Nigeria Muhamma Buhari aanwezig.

Lees verder onder foto

Beeld: ©FrieslandCampina
(vlnr) Minister-president Mark Rutte, president van Nigeria Muhamma Buhari en Roel van Neerbos, directeur FrieslandCampina Consumer Dairy.

Het gaat hier om FrieslandCampina Wamco, een samenwerkingsverband tussen Royal FrieslandCampina en lokale partnerbedrijven. De zuivelfabriek Wamco produceert geëvaporeerde melk en poeder onder de merknamen Peak en Three Crowns. Dat gebeurt voornamelijk op basis van importzuivel. De MoU heeft tot doel om meer lokaal geproduceerde melk te verwerken in de fabriek in Lagos.

Verhoging melkproductie

De overheid van de Nigeriaanse deelstaat Niger stelt hiervoor 10.000 hectare grond ter beschikking aan melkveehouders. FrieslandCampina Wamco begeleidt deze boeren met een speciaal programma – het Dairy Development Program (DDP) – om de melkproductie te verhogen en tegelijkertijd de kwaliteit van de melk te verbeteren. Dit programma wordt al in enkele andere deelstaten van Nigeria uitgevoerd samen met 2scale, een Nederlands programma dat boeren koppelt aan verwerkers en andersom.

Bij de uitvoering van het Dairy Development Program worden ook Nederlandse melkveehouders betrokken die melk leveren aan FrieslandCampina. Dat gebeurt onder de noemer Farmer2Farmer. Sinds 2012 werken FrieslandCampina en ontwikkelingsorganisatie Agriterra samen om via dit programma lokale melkveehouders en hun organisaties in Azië en Afrika te ondersteunen door het delen van praktijkkennis en ervaring.

Beeld: ©FrieslandCampina

Inzet landbouwteam Nigeria

Het landbouwteam in Nigeria is nauw betrokken bij de WAMCO activiteiten. Waar nodig legt het team de link met de federale of decentrale overheden in Nigeria. Ook wordt er altijd gekeken of er mogelijkheden zijn voor Nederlandse en/of Nigeriaanse  MKB-bedrijven.

Nieuwe Afrika Strategie

Tijdens het bezoek van Mark Rutte aan Nigeria heeft VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer de nieuwe Afrika Strategie van zijn organisatie aan de minister-president overhandigd. Volgens De Boer biedt Afrika veel perspectief voor het exporterende bedrijfsleven uit Nederland, bijvoorbeeld op het gebied van water en voedselvoorziening.

In de marktstrategie wordt de nadruk gelegd op vijftien landen in Afrika, waaronder Nigeria, Ivoorkust, Senegal, Marokko en Uganda.