Nederlandse delegatie bij National Ploughing Championships in Ierland

De 89ste editie van de Ploughing Championship vond plaats tussen 17 en 19 september in County Carlow. De  Nederlandse ambassade was ook dit jaar aanwezig op dit grootste agrarische openlucht-evenement van Europa. Het werd een succesvolle editie, onder meer vanwege een Nederlandse winnaar van de internationale Startup competitie.

De Ploughing is inmiddels een begrip in de Ierse samenleving en is veel meer dan alleen een handelsbeurs. Het drie dagen durende event werd bezocht door een recordaantal van 297.000 bezoekers en ruim 1700 exposanten. De Nederlandse ambassade was aanwezig met de Holland Agri-Tech Booth in het paviljoen van Enterprise Ireland: de Innovation Arena.

Winnaar Internationale Innovatie Award

Nederlandse deelname

De volgende vier Nederlandse Startups presenteerden daar hun innovaties van de toekomst aan het Ierse publiek:

Connecterra: het gebruik van kunstmatige intelligentie om op duurzame wijze voedsel te verbouwen om zo de toekomstige generaties te voeden.

Sensoterra: draadloze vochtsensoren om telers te helpen bij het besparen van water, kosten en het effectief irrigeren van gewassen.

Slimme Stal: een online tool die continu het klimaat in een stal meet en helpt de diergezondheid en de directe omgeving te monitoren. Slimme Stal is ontwikkeld door Connecting Agri & Food en Whysor.

VanBoven:  combineert het gebruik van drones met kunstmatige intelligentie om een accurate voorspelling te kunnen doen over de verwachte oogst.

Winnaar Internationale Innovatie Award

Van Boven werd uiteindelijk uitgeroepen tot winnaar van de Internationale Innovatie Award.

Bas Nootebos, mede-oprichter van VanBoven, noemde het event “een fantastische manier om kennis te maken met de Ierse markt, in contact te komen met potentiele klanten en om de fanatische Ierse cultuur te leren kennen’’.

Naast nieuwe contacten zorgde de internationale onderscheiding voor waardering van het werk van VanBoven om handelsketen van gewassen te verbeteren.

Nederland en Ierse samenwerking

Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade was ook Startlife - het innovatiecentrum van de Wageningen Universiteit – aanwezig op de Ploughing. Doel van dit bezoek was in contact te komen met veelbelovende internationale Startups en het Ierse ecosysteem. De interesse van Ierse organisaties in de Nederlandse innovaties is groot. Daardoor zijn er veel kansen om intensiever samen te werken en (kennis) te exporteren.

Op de dinsdag ontving de Nederlandse Ambassadeur Adriaan Palm de Ierse Minister Pat Breen van Handel bij de Nederlandse stand. Er werd in het gesprek onder meer gesproken over internationale samenwerking en het belang van innovatie in de agrarische sector. Deze thema’s kwamen ook naar voren in de paneldiscussies waar de ambassadeur aan deelnam en die georganiseerd werden door de Farmers Journal en Enterprise Ireland.  

In de podcast van de Irish Farmers Journal is een gesprek over internationale samenwerking met de Nederlandse ambassadeur en Startlife te beluisteren. De podcast is te beluisteren via Spotify (vanaf minuut 28:20). 

Deelname Ploughing 2020

De Nederlandse Ambassade in Dublin is voornemens ook volgend jaar weer present te zijn op dit fantastische evenement. Startups, MKB-ers, actief in handel of innovatie: ons internationale netwerk ondersteunt u graag. Voor meer informatie kunt u rechtstreeks contact opnemen met de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Dublin via email dub-ea@minbuza.nl.

Links Nederlandse bedrijven