Nederlandse Innovatieve Circulaire ‘Fish Hub’ nu ook in Rwanda

Dinsdag 11 juni heeft Ambassadeur Frédérique de Man de innovatieve en circulaire ‘Fish Hub’ geopend bij Lakeside Fish farm in Rwanda. Na een succesvolle eerste Fish Hub in Kenya, besloot een Nederlands consortium van aquacultuur bedrijven (FoodTech Africa) om ook een ‘Fish Hub’ te lanceren in Rwanda. De ‘Fish Hub’ heeft een subsidie van het Nederlandse Ministerie van Landbouw gekregen om deze innovatieve technologie, die duurzame en milieuvriendelijke visproductie mogelijk maakt, naar Rwanda te halen. Meer informatie over FoodTech Africa is te vinden via de link hieronder

Een groot deel van de vis in Rwanda wordt geïmporteerd uit buurlanden of China en Europa. Het zou voor economische en voedselzekerheid redenen een positief effect hebben als vis lokaal geproduceerd kan worden in Rwanda.

FoodTechAfrica is een publiek private samenwerking tussen Nederlandse en Oost Afrikaanse bedrijven die actief zijn in het ontwikkelen van een aquacultuur waardeketen. De ‘Fish Hub’ is een gesloten systeem wat het een baanbrekende innovatie maakt. Het water wordt gerecirculeerd en zo komt er geen afvalwater in de omgeving terecht. De ‘Fish Hub’ wordt gemaakt met zoveel mogelijk lokale materialen, dit zorgt ervoor dat de initiële kosten voor een investering lager zijn. Gebleken uit resultaten uit Kenya is dat na 3-4 jaar de investering in een ‘Fish Hub’ is terugverdiend.

Voordelen van een ‘Fish Hub’ zijn:

  • Gemiddelde output is 100 keer hoger dan een visvijver van hetzelfde formaat
  • 50% lagere voedsel kosten
  • 25% hogere overlevingskans
  • 99% minder watergebruik

Het doel van dit project is om de markt van kweekvis in Oeganda en Rwanda te onderzoeken en de ‘Fish Hub’ en de economische en technische haalbaarheid ervan te demonstreren.

De ‘Fish Hub’ bij Lakeside Fish farm heeft als doel om trainingen te geven over het systeem en te gebruiken als demonstratie plek om zo deze technologie uit te breiden naar de rest van Rwanda.

De Nederlandse Ambassade in Rwanda is heel blij met deze technologie in Rwanda. Het ondersteund de duurzame en milieuvriendelijke groei van de Rwandese aquacultuur sector, met een positief effect op de voedselzekerheid en de economie in Rwanda.

Outdoor fish ponds