Spanje: Geslaagde conferentie over duurzame productie en consumptie

Op 5 juni, in de week van de duurzaamheid, organiseerde de ambassade te Madrid een conferentie over SDG 12, duurzame productie en consumptie en publiek-private samenwerking in de CEOE (Spaanse VNO-NCW) te Madrid.

Beeld: ©Ambassade Madrid

Milieu- en klimaatkwesties zijn natuurlijk erg belangrijk voor zowel Spanje als Nederland, waarbij een circulaire economie en de verlaging van emissies noodzakelijk zijn. Nederland probeert haar SDG doestellingen te bereiken door middel van convenanten en afspraken tussen verschillende partijen en werkt in dit opzicht ‘bottom-up. Spanje daarentegen hanteert voornamelijk de ‘top-down’ benadering en reguleert afspraken via wetgeving.

'Best practices'

Tijdens de conferentie en verschillende ronde tafels, deelden experts van zowel de Spaanse als Nederlandse overheid, het bedrijfsleven, universiteiten en de maatschappij hun best practices en initiatieven van publiek-private samenwerking voor het bereiken van de duurzaamheidsdoelstelling van de Agenda 2030.

De bijeenkomst werd geopend door Pilar González, vice-presidente van de CEOE en Ambassadeur Matthijs van Bonzel. Hierna kwam de rol van de overheid in het bereiken van de duurzaameidsdoestelling aan bod en kwamen Roald Lapperre (DG Milieu & Internationaal, IenW) en Cristina Gallach (SPA Hoge Commissaris voor de Agenda 2030) aan het woord. Beide sprekers hamerden op de urgentie van een transitie naar een circulaire economie aangezien we bij een ongewijzigd gebruik van grondstoffen in 2050 niet één maar drie planeten nodig zouden hebben om de wereld te kunnen voeden.

DG Lapperre sprak over de acht r-en: refusing, rethinking, reducing, reusing, repairing, refurbishing, recycling and recovering. Cristina Gallach benadrukte het belang van duurzaamheid en inclusieve groene groei voor de Spaanse overheid en het speciaal opgerichte Ministerie van Ecologische Transitie.

Na de ronde tafel over de rol van de overheid kwamen de sectoren agrifood, textiel en financiën aan bod om hun ervaringen te delen van publiek-private samenwerking om SDG 12 te bereiken. Vanuit de NL voedingsmiddelenindustrie was Michelle Mijnders van FNLI aanwezig om te vertellen over het Voedingsmiddelen Convenant. De Spaanse voedingsmiddelen- en drankensector FIAB werd vertegenwoordigd door Paloma Sánchez die vertelde over de initiatieven van FIAB. Vanuit het bedrijfsleven en de private sector was Joseba Arano van de zuivelproducent Calidad Pascual aanwezig, Ricardo Migueláñez van het agrifoodcommunicatiebureau Agrifood Comunicación) en Birgit de Vos vanuit de onderzoekshoek, Wageningen Universiteit.

Ter afsluiting van het seminar werden alle conclusies van de ronde tafels gepresenteerd. De conclusies die konden worden getrokken uit de ronde tafel over responsible business conduct binnen de agrifood sectoren waren:

  1. Grondstoffen: het is noodzakelijk het efficiënt gebruik van grondstoffen – met name water -  te verbeteren in de hele keten. Betere analyse van waar verliezen op treden in de keten, en van emissies, is vereist om betere tools te ontwerpen dit verlies tegen te gaan.
  2. Bedrijfsstrategie: het bedrijfsleven dient samenwerking in de keten mee te nemen in hun strategie teneinde te voldoen aan de SDG’s. Daarnaast is digitalisering van het productieproces key.
  3. Consumptie: Wetgeving kan toekomstige productie beïnvloeden, maar het is de consument die uiteindelijk beslist welke producten hij/zij consumeert. Duurzame productie in de keten kan alleen als ook de consumptie duurzaam is.
  4. Communicatie: Communicatie over verandering is net zo belangrijk als de verandering zelf. Informatie voor de consument is essentieel zodat hij de  inspanning in alle schakels van de keten kan beoordelen op z’n waarde.
  5. Verantwoordelijkheid: de verschillende schakels in de keten moeten in hun strategie de verantwoordelijkheden evenwichtig verdelen tussen productie, bewerking, distributie en consumptie.

Ga voor het volledige programma naar: Conference No more (time to) waste! Public-private collaboration in order to guarantee sustainable production and consumption