Lucy’s Law beschermt puppy’s en kittens tegen broodfokkers in het VK

Minister Gove heeft nieuwe wetgeving aangekondigd die ervoor moet zorgen dat puppy’s en kittens niet langer verkocht kunnen worden door derde partijen, zoals dierenwinkels en handelaren, tenzij ze de dieren zelf hebben gefokt. In plaats daarvan moet eenieder die een puppy of kitten jonger dan 6 maanden oud wil kopen of adopteren direct zaken doen met de fokker of een dierenasiel.

Puppy's

De wet is vernoemd naar Lucy, een Cavalier King Charles spaniël die in 2016 overleed als gevolg van de erbarmelijke omstandigheden waaraan ze werd onderworpen door een broodfokker in Wales. Honden zoals Lucy worden vaak gebruikt door broodfokkers om meerdere nesten van puppy’s te produceren, die dan vaak al na een aantal weken worden weggehaald bij hun moeder voor verkoop in dierenwinkels of via het internet.

De door minister Gove aangekondigde wetgeving zorgt ervoor dat puppy’s en kittens worden geboren en opgevoed in een veilige omgeving, in bijzijn van hun moeder, en dat ze worden verkocht op de plaats van geboorte. Het verbod zal ook smokkelaars ontmoedigen om de Pet Travel Scheme (PETS) te misbruiken door minderjarige puppy’s naar het VK te brengen en dan te verkopen voor financieel gewin.

De wetgeving zal van kracht worden op 6 april 2020 om de industrie en consumenten de tijd te geven om zich voor te bereiden op de veranderingen.