Voortschrijdende groeiambitie bij Belgische voedingsindustrie

Veel uitgesproken ambitie op de jaarvergadering van Fevia, de Federatie van de Belgische voedingsindustrie. In 2017 steeg de export met 7,5% steeg tot € 26,7 miljard. Maar men wil verder doorstoten.

De voedingssector is in België de grootste industriële werkgever én de grootste industriële investeerder. De sector is sterk exportgericht en profileert zich onder het motto ‘Food.be - Small country, great food’. Kenmerkend is dat 90 % van de ondernemingen MKB bedrijven zijn.

De afzet van de voorgenomen groei zal met name in het buitenland gerealiseerd worden aangezien de afzet binnen België een licht neerwaartse trend (-2,2%) laat zien. Reden hiervoor is de sterke concurrentie vanuit het buitenland, heffingen en hogere loon- en energiekosten. Een andere bedreiging ziet Fevia in het zogenaamde ‘gastro-nationalisme’ waarbij de herkomst van voedingsingrediënten verplicht op de etiketten vermeld wordt. Europa verleende Frankrijk bij wijze van uitzondering hiertoe toelating (voor vlees en zuivel).

Uiteraard is de Brexit ook een uitdaging van formaat. Zie voor meer informatie hierover dit artikel.

Fevia presenteerde op de jaarvergadering vier recepten voor een welvarende, duurzame en gezonde toekomst, zijnde ‘groei’, ‘aantrekken van talent (personeel)’, ‘circulair ondernemen’ en ‘evenwichtige voeding’. Dat laatste slaat op herformulering (minder zout, suiker en vet) en aanpassen porties. Dat vergt innovatie en investeringen en is vanwege productsmaak en –structuur nog een hele uitdaging. Wat de tewerkstelling betreft zijn de Belgische voedingsbedrijven erin geslaagd 2.300 bijkomende jobs te creëren in de periode 2015-2018, maar toch tellen ze ook nog altijd 1.500 vacatures per jaar.

De landbouwsector reageert bij monde van Boerenbond voorzitter Sonja De Becker positief op de groeiplannen van de voedingsindustrie maar zet wel duidelijk in de kantlijn dat de landbouw als ‘hofleverancier’ van de industrie ook moet mogen en kunnen (mee)groeien. Het is namelijk zo dat de Belgische voedingssector voor 70 tot 80 % afhankelijk is van basisgrondstoffen uit eigen land. Landbouw en voedingsindustrie zijn dus in zeer sterke mate op mekaar aangewezen.

Voor meer informatie over de Belgische voedingsindustrie zie de website van Fevia 

Beeld: ©Shutterstock / Shutterstock
Beeld: ©Fevia / Fevia