Snelle groei Japanse zuivelsector

De Japanse zuivelsector maakt een snelle ontwikkeling door. De Japanse overheid geeft melkveebedrijven subsidie voor investeringen in automatisering en schaalvergroting. Dat biedt kansen voor Nederlandse toeleveranciers, zegt Evert Jan Niemeijer van Lely International, fabrikant van geautomatiseerde melk- en voersystemen. Medewerkers van Lely nemen deel aan de handelsmissie naar Japan (15-18 oktober).

Beeld: ©Lely International
Evert-Jan Niemeijer

De delegatie bezoekt Hokkaido, het meest noordelijke eiland van Japan. Dit eiland is de belangrijkste landbouwregio van het land. Melkveehouderij en aardappelteelt zijn de grote sectoren op het eiland. In hoog tempo vindt schaalvergroting plaats. Kleine boerderijen maken plaats voor grote, moderne landbouwbedrijven. Dat gebeurt met financiële steun van de overheid.

Melkrobot

Lely is al meer dan twintig jaar actief in Japan. Het bedrijf uit Maassluis is gespecialiseerd in geautomatiseerde melk- en voermachines, zoals de melkrobot. Volgens Evert Jan Niemeijer – hij begeleidt wereldwijd de grote projecten van Lely – heeft zijn bedrijf tot nu toe 620 melkrobots in Japan verkocht op 290 bedrijven.

Bij plaatsing van meer dan acht robots op een bedrijf is Niemeijer daar direct bij betrokken. “Het gaat dan om bedrijven met meer dan vijfhonderd koeien. Zulke grote bedrijven komen er steeds meer in Japan, zeker op het eiland Hokkaido. Er is sprake van een megagroei.”

Lely werkt in Japan samen met importeur Corners AG, gevestigd in Sapporo op Hokkaido.

Beeld: ©Lely International
Melkrobot Lely

Lang niet zelfvoorzienend

Japan is wat betreft zuivelproducten voor circa 60% zelfvoorzienend, een groot deel moet dus worden geïmporteerd. De Japanse overheid wil komende jaren de melkproductie in eigen land fors omhoog brengen.

Volgens Niemeijer heeft het overheidsbeleid veel succes. “De schaalvergroting verloopt in hoog tempo, vooral via samenvoeging van kleine familiebedrijven. Ook zijn coöperaties opgericht. Die samenwerkingsverbanden zijn gericht op kennisontwikkeling, bijvoorbeeld over rassenkeuze, melkwinning, bemesting en voeren.”

Handelsverdrag

Eerder dit jaar is een handelsverdrag getekend tussen de Europese Unie en Japan. Om de concurrentie met buitenlandse voedselproducenten aan te kunnen, moet de efficiency van de Japanse landbouw verder omhoog. Verlaging van de kosten voor arbeid is hierbij cruciaal, zegt Niemeijer. “De lonen zijn in Japan torenhoog, bovendien zijn er door de vergrijzing nauwelijks mensen te vinden die in de landbouw willen werken. Automatisering is dan de oplossing. Met een melkrobot is een forse besparing op de arbeidskosten mogelijk.”

Nieuw melkveebedrijf op Hokkaido, Japan

Groeikansen

Hij verwacht dat de afzet van Lely in Japan verder toeneemt. Hij ziet kansen voor leveranciers uit andere bedrijfstakken, zoals fabrikanten van voer-mengwagens en krachtvoer. “Ik voorzie meer vraag naar uitgangsmateriaal zoals rundersperma en drachtige vaarzen. Daarin loopt Nederland voorop. Ook voor agrarische consultants biedt Japan mogelijkheden.”

Snelle betaling

Japan is een prettig land om handel mee te drijven, is de ervaring van Niemeijer. “Onze rekeningen worden op tijd betaald. En ook belangrijk, als wij trainingen organiseren komen de deelnemers altijd opdagen en ze zijn leergierig. Japanners zijn gedisciplineerd, kortom een heerlijk land om economisch actief te zijn.”

Handelsmissie in oktober

De handelsmissie naar Japan vindt plaats van 15 – 18 oktober. De focus ligt op de melkveehouderij en aardappelteelt. De missie geeft Nederlandse bedrijven de mogelijkheid om contacten te leggen met boeren, landbouwcoöperaties, overheden, retail en voedselverwerkers.

Familiebedrijf Lely

Lely is een familiebedrijf met meer dan duizend werknemers. Het hoofdkantoor staat in Maassluis. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van geautomatiseerde melk- en voersystemen. Rond de 35% van deze innovatieve systemen wordt buiten Europa verkocht. Dit percentage groeit snel. De Verenigde Staten en Japan zijn voor Lely groeimarkten.