Landbouw in Beieren ontwikkelt zich stabiel – Agrarbericht 2018 nu beschikbaar

In juli presenteerde het Beierse landbouwministerie het nieuwste bericht over de recente ontwikkelingen in de landbouw. Om de twee jaar worden in het Agrarbericht cijfers en ontwikkelingen van de Beierse landbouw samengevat. De land- en bosbouw is in Beieren een belangrijke motor voor de economie. Een jaarlijkse omzet van rond EUR 158 mld. maakt 14% van de totale omzet van de Beierse economie uit. De perspectieven zijn volgens landbouwminister Kaniber positief: “De behoefte aan levensmiddelen en grondstoffen voor de agrarische sector groeit continu en het belang van land- en bosbouw bij komende uitdagingen zoals klimaatveranderingen, biodiversiteit en Energiewende nemen wereldwijd toe.”

Agrarbericht Bayern 2018
Beeld: ©Bayerisches Staatsministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten

In 2017 waren er in Beieren 106.700 boerderijen met een gemiddelde grootte van 30 ha. Daaronder waren 9.200 biologische bedrijven en daarmee is Beieren de belangrijkste deelstaat in Duitsland voor biologische landbouw. Tweederde van de boerderijen heeft een bijverdienste. Opmerkelijk is dat het aantal landbouwbedrijven in de afgelopen jaren slechts met gemiddeld 1% afneemt. Dat laat zien dat de structurele wandel in Beieren langzamer is geworden.

Om ook in de toekomst voldoende concurrentiekracht te hebben, focust het Beierse landbouwbeleid zich onder andere op digitalisering, een premiumstrategie voor levensmiddelen zodat vooral kwalitatief hoogwaardige producten geproduceerd worden en de bescherming van water- en grondstoffen. Traditionele landbouw met kleine familiebedrijven blijft hierbij steeds de basis waar Beieren heel trots op is.