Export Nederlandse agrotechnologie naar Japan in de lift

Niet alleen de export van agroproducten (ca. 700 mln. euro), maar ook de export van Nederlandse agrotechnologie naar Japan laat de afgelopen jaren een fors stijgende lijn zien.

De afgelopen drie jaar is de export van agrotechnologie meer dan verdubbeld naar bijna 100 mln. euro. Veel Japanse delegaties bezochten Nederland. Nu blijkt dat het niet blijft bij alleen kijken. Professionele Japanse boeren en tuinders moderniseren met behulp van ruimhartige subsidies en schaffen met name moderne tuinbouwkassen, voedingstechnologie, stallen en zuivelequipment uit Nederland aan.

(vlnr) EU-president Tusk, president Abe van Japan en voorzitter Juncker van de Europese Commissie.

Ruimhartige subsidies MAFF

Modernisering en schaalvergroting zijn de twee grote uitdagingen van de Japanse landbouw. 270.000 professionele, full time boeren, met name in de veehouderijsector, zijn er 1,3 miljoen parttimers, en nog eens 2,8 mln. hobbyfarmers in de groente-, fruit- en rijstsector actief. De sector kampt met vergrijzing en arbeidstekorten op het platteland. Met de recent afgesloten vrijhandelsverdragen met de EU en TPP-11 probeert premier Abe de landbouweconomie langzaam te hervormen. Met name de voedselverwerkende industrie (zuivel, aardappels) en vleessector zullen meer concurrentie ondervinden. Ruimhartige overheidssubsidies (oplopend tot 50% van het investeringsbedrag) moeten investeringen in de veehouderij en tuinbouwsector aanjagen om de arbeidsproductiviteit verhogen en de kostprijs verlagen.

”We would like to learn from you”

Het Nederlandse landbouwmodel, van hoogtechnologisch familiebedrijven, maar toch 2e exporteur ter wereld – trekt veel belangstelling in Japan. Sinds het bezoek van premier Abe (Nederland, 2014), is er frequente uitwisseling van contacten. In 2014 vond ook het staatsbezoek plaats, en een jaar later kwam premier Rutte en minister Kamp met een grote handelsdelegatie. Meer recent bracht een 84-koppige Japanse delegatie een bezoek aan de Greentech en vond in Den Haag een officiële bijeenkomst plaats over agro-robotica, ICT en AI in Smart Horticulture.

Export Nederlands agrotechnologie, van 45 naar 96 mln. euro in 2017

De afgelopen drie jaar is de export van Nederlandse landbouwtechnologie naar Japan verdubbeld. In 2017 was de totale export bijna 100 mln euro. Japan is daarmee de 3e afzetmarkt buiten Europa. Het zijn met name de grote non-agrobedrijven en de professionele boeren die zich internationaal oriënteren en moderniseren. De agro-technologie export kende de grootste groei in de glastuinbouw, pluimvee, voedselverwerking en zuivelsector. Dit zijn ook de sectoren waar enige schaalvergroting al heeft plaatsgevonden.

De Japanse pluimveesector is al redelijk geconsolideerd, maar desondanks op dit moment toch in transitie. Vooral de middelgrote kippenboeren hebben het lastig en moeten moderniseren om te kunnen blijven concurreren op de Japanse markt. Dat positieve marktsegment merkten ook de maar liefst 15 Nederlandse bedrijven, waaronder MOBA, Hendrix Genetics, Topigs en DSM, die op Japans grootste technologiebeurs voor varkens en kippen (IPPS) stonden.

De Japanse glastuinbouw lijkt het Nederlandse kassenmodel definitief te hebben omarmd. De Greentech mocht dit jaar op veel belangstelling rekenen. Maar Nederlandse toeleveranciers presenteren zich ook op de Japanse tuinbouwbeurzen GPEC (11-13 juli) en Agro Innovation (21-23 november)

Handelsmissie met ambassadeur Aart Jacobi naar Hokkaido (16-18 oktober)

Op dit moment zich de meeste dynamiek in Hokkaido: de belangrijkste landbouwregio van Japan, waar 53% van de melkproductie en 80% van de aardappelproductie plaatsvindt. In tegenstelling tot de rest van Japan bestaat de landbouw hier grotendeels uit professionele, grootschalige landbouwbedrijven. Met de hoge binnenlandse prijzen wordt hier door de boeren goed verdiend. Nederlandse melkrobots, automatische voer- en mestsystemen gaan hier als warme broodjes over de toonbank. Binnen drie jaar tijd werd er 700% meer zuiveltechnologie geexporteerd. Daarom gaat de ambassadeur Aart Jacobi naar Hokkaido met een kleine handelsdelegatie in de week van 15 oktober naar Hokkaido. Voor de bedrijven is dit een uitgelezen mogelijkheid om bestaande relaties te intensiveren, dan wel nieuwe contacten aan te gaan.

Ondernemers die actief zijn op het gebied van modernisering van de lokale zuivel- en aardappelketen - en klaar zijn om dit in Japan uit te breiden - worden van harte uitgenodigd om mee te gaan. Meer informatie

Evert Jan Krajenbrink
Landbouwraad
Email: TOK-LNV@minbuza.nl