Geen suikertax, wel BTW verhoging

Voedselfabrikanten in Singapore maakten zich al op voor een suikertax. De Health Promotion Board (HPB) had al bericht zich te beraden op richtlijnen om de hoeveelheid geraffineerde suiker in een aantal producten naar beneden te krijgen. Het gaat vooral om dranken, sauzen en desserts die kant-en-klaar zijn of in de horeca verkocht worden. Tegelijkertijd wil de HPB de ongeraffineerde koolhydraten van 17% naar 35% laten toenemen. De HPB heeft veel aandacht voor suikerinname om het hoofd te bieden aan de diabetes epidemie in Singapore.

De 7 grootste frisdrankfabrikanten hadden pro-actief in oktober 2017 al toegezegd naar een maximum van 12% suiker in hun producten te streven in 2020.

Terwijl tijdens de staatsbegrotingsbesprekingen bleek dat een suikertax geen middel is waar op dit moment naar wordt gekeken door de overheid, werd aangekondigd dat er een BTW verhoging aan zit te komen. Tussen 2021 en 2025 zal het tarief van de GST van 7 naar 9% worden verhoogd.