Fish International: belangrijkste datum voor de Duitse visserijsector

Van 25 t/m 27 februari 2018 vond de beurs Fish International plaats in de Hanzestad Bremen. Sinds de eerste editie 30 jaar geleden is de beursoppervlakte verdrievoudigd. Als een vis in het water heeft dit tweejaarlijkse event zich nu gevestigd als belangrijkste evenement in de kalender van de Duitse visserijsector.

Fish International Bremen
Beeld: ©N. Third

De overzichtelijke beurs in het Messe Bremen beurscomplex naast de ÖBV Arena, thuisbasis van voetbalclub Werder Bremen, telde dit jaar ca. 300 deelnemers uit 29 landen. Vertegenwoordigers van o.a. de visgroothandel, visverwerkende industrie, techniek, logistiek en brancheorganisaties waren aanwezig. Nederland was sterk vertegenwoordigd met meer dan dertig deelnemers, waaronder stichting Nederlands Visbureau. Verder waren er ook producenten van garnituur voor bij de vis, zoals aardappelproducten, uien en sauzen. Een volledige lijst van de deelnemers vindt u hier.

Gedurende de beurs vonden verschillende evenementen plaats. De focus dit jaar was op aquacultuur, een visserijtak die pas sinds 2016 op de beurs gerepresenteerd wordt, met diverse workshops over o.a. dierenwelzijn en best practices. Tevens vonden er kookdemonstraties plaats met begeleidende discussies als hoe men onzekere consumenten kan overtuigen om meer met vis te koken, door bijvoorbeeld receptideeën en proeverijen, en hoe men vis kan combineren met de nieuwste food trends.

Het traditionele netwerkmoment, onlangs omgedoopt van Ball der Fischbarone naar Schleppnetzparty, vond aan het einde van de openingsdag plaats. Parallel aan de Fish International werd de Gastro-Ivent georganiseerd. Deze horecabeurs, verspreid over twee hallen, vult sinds 4 jaar de Fish International aan en biedt een podium aan de Deutsche Kaffeemeisterschaft.

Impact Brexit nog onduidelijk

Duitsland heeft een kleinschalig maar belangrijke visserijsector. Nog onduidelijk is de impact van Brexit op de sector. Duitse vissers zijn afhankelijk van toegang tot Britse wateren; 100% van de Duitse haringquota voor de Noordzee zou in de Britse economische zone gevangen worden. Daarnaast speelt de visserij in de kustregio’s in Mecklenburg-Voorpommeren, Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein een belangrijke rol op het gebied van lokale werkgelegenheid en toerisme. De koepelorganisatie Deutscher Fischerei-Verband (DFV) zet zich in om ervoor te zorgen dat de sector ook gehoord wordt in de onderhandelingen met het VK.

Andere belangrijke data in de kalender zijn de opening van het haringseizoen op 12 juni, dit jaar in Hamburg, en de jaarvergadering van de DFV van 28 t/m 30 augustus in Lübeck. De volgende editie van Fish International vindt plaats in februari 2020 in Bremen.