Visconsumptie neemt toe in Duitsland

De Duitse consument eet steeds meer vis, en haalt de traditionele visliefhebbende landen Noorwegen, IJsland en Spanje langzaam in. De verkoop van verse vis, met name zalm, is in het afgelopen jaar duidelijk gestegen. Een verandering in gedrag van de consument, aanbod in supermarkten maar ook visserijbeleid hebben hieraan bijgedragen.

Volgens een artikel in Die Welt “Auf den Teller kommt Lachs” (donderdag 8 september 2016) eten Duitsers dit jaar gemiddeld 14,4 kilogram vis, vergeleken met 14,1 kilogram vorig jaar. Uit marktonderzoek uitgevoerd door het Nürnbergs kantoor van de Gesellschaft für Konsumforschung, in samenwerking met het Fischinformationszentrum in Hamburg, blijkt dat zalm in 2015 met iets meer dan 20% marktaandeel op plaats nummer 1 stond, gevolgd door alaskakoolvis (18.3%), haring (15,9%), tonijn (14,1%) en forel (6,2%). Deze trend zal volgens hen ook dit jaar zo voortgaan.

Zoals te verwachten is er in Duitsland een zichtbaar verschil tussen noord en zuid: de deelstaten met de hoogste visconsumptie zijn het aan de Noord- en Oostzeekust gelegen Hamburg en Mecklenburg-Voorpommeren. In het afgelopen jaar gaven consumenten ca. 3,7 miljard euro uit aan visproducten, 3 procent meer dan het jaar daarvoor. Dit lag niet alleen aan het feit dat vis duurder is geworden - een drastische reductie van visquota en problemen in de aquacultuur hebben daartoe geleid, dat visprijzen zijn gestegen - maar ook aan de consument, die hogere kwaliteit zoekt en daardoor bereid is ook hogere prijzen te betalen. Bovendien bieden de grote discountsupermarkten Lidl en Aldi sinds een aantal jaren ook verse vis aan, wat tot een “renaissance” van de visverkoop heeft geleid. Het marktaandeel verse vis van discountsupermarkten ligt nu bij 28 procent, net achter de gewone supermarkten (34%).

Het volledige artikel in Die Welt (in het Duits) vindt u hier: https://www.welt.de/print/welt_kompakt/print_wirtschaft/article157994896/Auf-den-Teller-kommt-Lachs.html

Links:

Gesellschaft für Konsumforschung (GfK)

Fischinformationszentrum (FIZ)

Bondsministerie van Landbouw en Voedsel (BMEL): http://www.bmel.de/DE/Wald-Fischerei/05_Fischerei/D-Fischerei/fischerei_node.html