Record: 10 % biologische landbouw in Duitsland

In Duitsland blijft de biologische markt maar groeien. Van de tien landbouwbedrijven is er één biologisch. Deze ontwikkeling is ook terug te vinden in de retail die evenzo een stabiele groei heeft. Dat bleek uit de cijfers over de biologische landbouw voor 2017 die de Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW) tijdens de BIOFACH 2018 bekend heeft gemaakt.

100% bio
Beeld: ©NürnbergMesse

“In 2017 hebben gemiddeld elke dag vijf boeren een landbouwgrond van 500 voetbalvelden omgezet naar biologische landbouw,” aldus Peter Röhrig van de Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW). Dat is inmiddels 10,9 % van alle landbouwbedrijven en 8,2 % van het landbouwgrond in Duitsland. Groei is vooral te vinden bij het aanbouwen van oliehoudende zaden, weideland, groente (inclusief aardbeien), akkerbouw en varkensvlees.

Wandel in de levensmiddelen-retail gaat verder

De grote trekkers voor de handel met biologische producten zijn de levensmiddelen-retail, met name discounters zoals Lidl en Aldi, en drogisterijen die continu hun aanbod aan biologische producten vergroten. Zij hadden in 2017 al een aandeel van 59%. Deze ontwikkeling gaat ten koste van de detailhandel met natuurvoedingsproducten, en vooral ten koste van de kleine zelfstandige biologische winkels. In de detailhandel openen steeds meer grote winkels en filialen die de kleinere verdringen. Daarom zijn zij gevraagd om iets te vinden wat hen onderscheidt van de supermarktketens.

Duitsers hebben in 2017 € 10,04 mld. aan biologische levensmiddelen en drank besteed. Dat is 5,9% van de totale omzet van levensmiddelen (in Nederland € 1,2 mld, dat is 4,4% van de totale omzet). Vooral zuivelproducten, vlees en het droog assortiment groeiden in 2017.

Volgens de kwaliteitstest van de Deutsche Landwirtschaftsgesellschaft (DLG) is de discounter Norma de beste Duitse bio-handelaar. Het bedrijf breidt het biologische assortiment consequent uit en is een van de pionieren op het gebied van de verkoop van biologische levensmiddelen. Een andere grote trend is de buiten-huis-markt. Er zijn steeds meer restaurants en kantines die op biologisch eten omstellen. Daarvan profiteert vooral de biologische groothandel.

Biofach 2018

Deze ontwikkeling is ook terug te zien op de BIOFACH, de grootste beurs voor biologische producten in Neurenberg. In 2018 werden twee nieuwe hallen geopend en was er een recordaantal van ruim 50.000 bezoekers. Nederland was met 113 bedrijven en een Holland Paviljoen goed vertegenwoordigd.