DSM Singapore deelt kennis

Voor bedrijven in de voedselindustrie is de vergrijzing in Azië een belangrijke focus. DSM in Singapore, de overheid, marktanalisten en MKB's delen samen kennis over 'functionele voedingsmiddelen'. DSM is lid van het Nationaal Food Innovation Cluster - een lichaam dat is opgericht door het overheidsbedrijf SPRING - om de voedings- en voedingsindustrie te stimuleren.
 

Het NFIC is aangewezen als sleutelinitiatief onder de 'transformation road map' van de Food Manufacturing Industry. Deze road map werd in november 2016 gelanceerd om de ontwikkeling en groei van de voedselindustrie over de komende vijf jaar te beheersen.

Vorige week organiseerde DSM de eerste van een serie bijeenkomsten over opkomende voedsel- en voedingstrends in de regio, met de nadruk op de vergrijzing en functionele voedingsmiddelen.

Deelnemers aan het seminar krijgen een tour door DSM's lab

Het seminar werd bijgewoond door 12 MKB's, waaronder lokaal Singaporees ingrediëntenbedrijf Faesol Pte Ltd en noedelspecialist Tan Seng Kee Foods Pte Ltd. Er wordt gehoopt dat deze gebeurtenissen innovatie en samenwerking tussen MNC's en het MKB zullen inspireren.

Omdat senioren specifieke voedingsbehoeften hebben, met verschillende eisen ten aanzien van textuur, smaak en voeding, werd de gasten verteld dat bedrijven nieuwe mogelijkheden zouden moeten bouwen, bijvoorbeeld in gespecialiseerde voeding en ouderenvriendelijke verpakkingen. SPRING Singapore gelooft dat deze snelgroeiende en grotendeels ongebruikte markt veel mogelijkheden biedt voor de voedings- en voedingsindustrie van Singapore - vooral als bedrijven kunnen samenwerken en beste praktijken delen.

"De consument zal uiteindelijk profiteren van een levendige food innovatie gemeenschap die producten opleveren die ons leven zullen verbeteren. Ik kijk ernaar uit dat meer MNC's en lokale bedrijven zich bij het Food Innovation Cluster in Singapore aansluiten", aldus Ted Tan, vice-president van SPRING.

Volgens Rama Rajamanickam, vice-president wetenschap en innovatie bij DSM, is het van vitaal belang dat Singapore de ontwikkeling van wetenschappelijke oplossingen voor het Aziatische fenotype leidt om de voedingsstatus van de lokale bevolking te verbeteren. "DSM heeft een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat consumenten toegang hebben tot voedselproducten die gezonder zijn en relevant zijn voor de huidige maatschappelijke en culturele levensstijl en diëten. Wij zijn vereerd om de eerste strategische partner van de Food Innovation Cluster te zijn. Singapore is essentieel als een voedings- en voedingsinnovatiehub voor de regio om voedingsuitdagingen aan te pakken die de economische en maatschappelijke ontwikkeling kunnen beïnvloeden."

Later deze maand zal er een ander seminar zijn waar de nieuwe technische referentie over richtlijnen voor het ontwikkelen van voedingsmiddelen die in aanmerking komen voor goedgekeurde voedings- en gezondheidsclaims, worden gelanceerd.

Met de focus op de vergrijzing in Azië, het hoge aantal diabetici in Singapore en de wens van Singapore om een 'Living Lab' in de voedingsindustrie op te zetten, ligt de focus meer en meer op voedsel en voedingsingrediënten.

Er is behoefte aan kennis op gebied van nutriceuticals, ingrediënten en voedsel met een lage glycemische index. Hier liggen dan ook kansen voor Nederlandse kennisinstituten en het Nederlands bedrijfsleven.

Voor meer informatie over de voedingsmarkt in Singapore, kunt u contact opnemen met de Nederlandse Ambassade: sin-lnv@minbuza.nl