Meer statiegeldflessen in Duitsland

Op 30 maart 2017 is de Bondsdag akkoord gegaan met een aanpassing van de Verpakkingswetgeving. De Duitse minister van milieu Barbara Hendricks (SPD) wil met de vernieuwde wet bereiken dat meer nog meer verpakkingsmateriaal wordt gerecycled. De nieuwe wetgeving treedt op 1 januari 2019 in werking. Een aantal zaken zullen voor producent en eindgebruiker veranderen.

Recyclingquota

Het door de industrie en handel gefinancierde duale systeem moet vanaf 2019 een aanzienlijk hoger recycling quotum halen. Dit geldt voor alle verpakkingen die onder een duaal systeem zijn toegelaten. Doelstelling is dat het aandeel kunststofverpakkingen dat gerecycled moet worden zal toenemen van 36% naar 63%. Voor metalen, papier en glas geldt dat 90% gerecycled moet worden. Meer over duale systemen kunt u lezen in ons artikel over de Verpakkingsverordening.

Statiegeldflessen

Voor wat betreft statiegeldflessen voor dranken is er een ambitieuze recycling doelstelling. Momenteel zijn er in Duitsland twee types statiegeldflessen in omloop; “Mehrwegflaschen” en “Einwegflaschen”. Mehrwegflaschen zijn statiegeldflessen die door de fabrikant worden hergebruikt na inname en vormen ongeveer 45% van het totaal aan statiegeldflessen. Einwegflaschen zijn statiegeldflessen die na inname niet door een fabrikant worden hergebruikt, maar waarvan het plastic als grondstof wordt gerecycled.

In de vernieuwde regelgeving wordt ernaar gestreefd om het aandeel aan Mehrwegflaschen te doen stijgen naar 70%. Hiervoor wordt ingezet op een duidelijker onderscheid tussen de diverse statiegeldflessen. Het wordt verplicht om Mehrwegflaschen zichtbaarder te maken in de supermarkt door het gebruik te maken van specifieke aanduidingen op de schappen. Daarnaast moeten Einwegflaschen duidelijker herkenbaar worden door de vermelding van het woord ‘Einwegpfand’ op de fles. De eindgebruiker zal voor meer dranken statiegeld moet betalen; ook voor koolzuurhoudende vruchten- en groentesappen, mixdranken van vruchtensap met koolzuurhoudend water en mixdranken met een zuivelaandeel van minstens 50% geldt dadelijk statiegeldplicht.

Bronnen