Deense levensmiddelenindustrie ziet voordeel in Trump’s protectionisme

De Deense levensmiddelenindustrie ziet een grote kans in Japan omdat de VS nu de brede handelsovereenkomst TPP met de landen rond de Stille Oceaan dropt.

Voor Denemarken kon de historische wending van de VS in de richting van meer protectionisme wel eens meer opleveren dan er verloren gaat. Niet in de laatste plaats ziet de levensmiddelenindustrie de kans om miljarden te verdienen op de lucratieve Japanse markt.

"Nu moet de EU snel zijn en alles wat Trump laat vallen snel oprapen! Vooral in Japan kan dat ons een mooie voorsprong geven." Aldus handelsbeleid directeur Kenneth Lindhardt Madsen van de belangenorganisatie Landbouw en Levensmiddelen (http://www.lf.dk/).

Export varkensvlees

Van de Deense export naar Japan van €2,7 mld komt €538 mln van de levensmiddelenindustrie. €403 mln alleen al van varkensvlees.

14% van de Japanse import van varkensvlees komt uit Denemarken. Dat is meer dan 110.000 ton per jaar. Alleen de VS en Canada exporteren meer varkensvlees naar Japan. Daarom baarde de vrijhandelsovereenkomst, Trans Pacific Partnership (TPP) tussen die twee landen en tien andere rond de Stille Oceaan Denemarken veel zorgen. De VS en Canada zouden met de TPP te maken krijgen met een lagere douaneheffing dan Denemarken. De EU-onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst leken vertraagd in verhouding tot de TPP, maar nu heeft Trump dat probleem in één klap voor de Denen opgelost.

De EU-overeenkomst met Japan zal binnen enkele maanden rond zijn en de TPP wordt niks. Het zal meer tijd kosten voor de VS om een bilaterale overeenkomst met Japan te sluiten, verwacht Lindhardt Madsen, en dat geeft de EU, de Denen, opeens een voorsprong.

Op de langere termijn zou Mexico ook mogelijkheden kunnen bieden. Nu exporteert de VS tegen een nul-tarief naar Mexico en betaalt Denemarken 20%. Als Trump voorzet op de ingeslagen weg kon daar wel eens een mogelijkheid ontstaan met betere concurrentieverhoudingen voor de Denen.

Exportgroei naar Japan

Bij de organisatie Danish Industries (http://www.di.dk/) is directeur Peter Thagesen ook niet alleen maar triest over het feit dat de TTIP vrijhandelsovereenkomst met de VS nu niks wordt. Vrijhandel met de VS is niet het allerbelangrijkste voor Denemarken. De overeenkomst van de EU met Japan zou belangrijker zijn voor de Deense export dan TTIP. Berekeningen van de Deense denktank Copenhagen Economics duiden erop dat de Deense export naar Japan met 70% kan groeien als gevolg van die EU-Japan vrijhandelsovereenkomst.

Renske Nijland, Kopenhagen, 1 februari 2017