Insecten kweken als oplossing voor het voedseltekort

Insectenkwekerij Protix haalt eiwitten uit zelfgekweekte insecten en maakt daar voedsel voor dieren van. Met ondersteuning via RVO.nl groeide het bedrijf uit van start-up tot volwassen bedrijf.

Kees Aarts, eigenaar van Protix.

Wereldwijd blijft de vraag naar voedsel toenemen. Door mensen, maar óók door dieren. Zo wordt een derde van de visvangst als dierlijk eiwit verwerkt in diervoeding. Agritechbedrijf Protix wil de uitputting van natuurlijke bronnen een halt toeroepen en kweekt daarom miljoenen insecten om daar eiwit en vetten uit te halen voor diervoeding. Dat gaat zo goed dat het bedrijf een enorme vestiging in Bergen op Zoom opent.

De toenemende voedselvraag zorgt ervoor dat we de voedselketen anders moeten gaan inrichten. "We kunnen niet blijven nemen van de natuur", vertelt Kees Aarts, eigenaar van Protix. "Die raakt steeds verder uitgeput. Daarom zochten wij naar een duurzamere manier om voedsel te produceren. Het begon met plastic bakjes waarin ik larven kweekte. Inmiddels kweken we met Protix tonnen insecten per week."

Herstel van balans in voedselsysteem

Het doel van Protix: de ecologische voetafdruk van de productie van voedsel verkleinen. Door dieren te voeden met eiwitten uit de insecten die we zelf kweken, neemt de druk op natuurlijke bronnen af. Ook de consument kan straks kiezen voor voedsel met een kleine voetafdruk.

Een oer-ei, oer-kip of oer-vis bijvoorbeeld, vertelt Aarts. ""Het dier wordt met natuurlijke eiwitten gevoed en daarmee herstellen we de balans in het voedselsysteem. Het oer-ei ligt zelfs al in de supermarkt. De rest volgt hopelijk snel."

Beeld: ©Protix
Opening nieuwe insectenkwekerij van Protix door koning Willem-Alexander op 11 juni 2019.

Van start-up naar volwassen bedrijf

Met de uitbreiding naar Bergen op Zoom groeit Protix direct met een factor 10. De afgelopen 10 jaar ontwikkelde het bedrijf in Dongen zich van start-up tot volwassen bedrijf. In die tijd kreeg Protix op meerdere momenten steun via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Het Innovatiekrediet, DEI-subsidie, Seed Capital, SBIR, alles heeft bijgedragen aan het succes van Protix, vindt Aarts. "We begeven ons in een nieuwe sector, dus we moeten vanaf nul beginnen met innoveren. Dat is ontzettend kostbaar. Als de financiële middelen daarvoor allemaal uit de markt moeten komen, wordt het lastig. De hulp van RVO.nl werkt drempelverlagend."

Koning opent nieuwe huisvesting

Op 11 juni opende koning Willem-Alexander de nieuwe huisvesting. De koning bezocht Protix samen met minister Schouten van Landbouw, Natuur en Visserij. Aarts keek uit naar het hoge bezoek. "Het is een bevestiging voor ons dat we goed bezig zijn en geeft ons een ontzettende boost. Hopelijk kunnen we deze groei de komende jaren doorzetten en écht het verschil maken voor de voedselketen."

Ook ondersteuning via RVO.nl?

Van deze regelingen maakte Protix gebruik:

Juni 2019