Koning Willem-Alexander opent insectenkwekerij Protix

Koning Willem-Alexander heeft 11 juni de nieuwe insectenkwekerij van Protix in Bergen op Zoom geopend. Protix is een bedrijf dat insecten produceert voor duurzame eiwitten in vee- en visvoer. Plantaardige reststromen uit de omgeving worden gebruikt als voer voor de insecten.

Beeld: Protix
Koning Willem-Alexander verricht de openingshandeling.

Koning Willem-Alexander werd tijdens zijn bezoek vergezeld door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De minister gaf in een toespraak haar kijk op de markt en legt uit waarom insecten onderdeel zijn van haar visie voor de toekomst van ons voedselsysteem.

Koning Willem-Alexander kreeg een rondleiding door de nieuwe kwekerij en liep langs alle aspecten van het kweekproces: van eitje tot eindproduct. Het proces vindt plaats in een gecontroleerde omgeving en is sterk geautomatiseerd met sensor- en datasystemen, robots en klimaatbeheersing.

Reststromen

Plantaardige reststromen uit de omgeving worden gebruikt als voer voor de insecten. De eiwitten en andere nutriënten van insecten zijn voedzaam en kunnen gevoerd worden aan dieren, met name vissen en kippen. Op deze manier kunnen niet-duurzame bronnen, zoals vismeel en soja, vervangen worden door een duurzaam alternatief.