2018 Recordjaar voor groente- en fruithandel

Met nieuwe import- en exportrecords bewezen Nederlandse handelsbedrijven ook in 2018 wereldspeler te zijn in verse groenten en fruit. De importwaarde steeg met 5% naar € 7,6 miljard, de exportwaarde met 4% naar € 11,3 miljard met daarin een aandeel van het Verenigd Koninkrijk van € 1,2 miljard. Logisch dus dat de Brexit de gemoederen flink bezig houdt.

CBS/Wageningen ER
Beeld: ©CBS/Wageningen ER

Heel Europa kampte tijdens de zomermaanden met hoge temperaturen en droogte. Dit had voor een aantal producten zijn weerslag op de opbrengst. Zo werd in volume ruim 40 procent minder uien geoogst. 70% van de uien wordt buiten de EU afgezet met Senegal, Ivoorkust en Guinee als koplopers. De warme zomer pakte goed uit voor komkommertelers, met hogere prijzen. De omzet naar Duitsland groeide met 6% en de export naar het Verenigd Koninkrijk steeg tot € 1,2 miljard. Het VK is de tweede afzetmarkt voor Nederland met een aandeel van 10%. De sterkste groei werd gerealiseerd in mei en juli. De top-5: tomaat, ui, paprika, komkommer en peer, is goed voor bijna 70%. De groente- en fruitsector doet er alles aan om de export ook na de Brexit op 31 maart zo soepel mogelijk te laten doorlopen. Ook Frankrijk (+10%) en Spanje (+12%) importeerden meer uit Nederland. Beide landen kochten meer uien en avocado’s.

Tomaat exporttopper

Bijna 90% van de export wordt verkocht in landen binnen de EU. Met haar sterke versnetwerk weet de Nederlandse groente- en fruitsector haar rol als importeur goed te vervullen. Ze voegen bovendien waarde toe aan de producten bijvoorbeeld door producten te rijpen en ready-to-eat te leveren. 

De Nederlandse exporttoename komt vooral voor rekening van fruit met een stijging van 8%. Appel, druif, banaan, avocado, blauwe bes en framboos lieten een sterke waardestijging zien. De top-3 exportmarkten buiten de EU in omzet is: Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Staten. De export van Nederlandse peren naar China, Noorwegen en Kazachstan zit in de lift. In 2018 is de grens van 2.000 ton peren naar China gepasseerd. Bijna tweederde van de import komt van buiten de Europese Unie. Druiven uit Zuid-Afrika, appels uit Chili en bananen uit Costa Rica en Ecuador zijn de grote groeiers. 

De exportwaarde van verse groenten zat op hetzelfde niveau als in 2017. Tomaat voert overigens met grote voorsprong de exportranglijst aan.

Bron: Groentenfruit Huis

December 2018