Forse groei export pootgoed naar Cuba

Cuba importeert dit jaar fors meer pootaardappelen uit Nederland. De vierde boot met pootgoed (oogst 2019) is recent op weg gegaan naar Cuba. De verwachting is dat de export komende jaren verder zal groeien.

De uitvoer van Nederlands pootgoed naar het Caraïbische eiland over de oogst van afgelopen zomer komt uit op circa 16.000 ton. De afgelopen drie jaren schommelde dat tussen de 8.000 en 10.000 ton. Een derde deel van de Nederlandse export wordt verzorgd door Agrico, schat directeur Jan van Hoogen.

Beeld: ©Agrico
Jan van Hoogen

Kleine afnemer

De wereldwijde export van Nederlandse pootaardappelen (oogst 2018) kwam volgens cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie uit op 714.000 ton. Binnen Europa zijn de belangrijkste afnemers België, Duitsland, Italië en Spanje. Buiten Europa zijn dat Algerije en Egypte. Cuba is met 16.000 ton dit jaar nog steeds een relatief kleine afnemer.

Levering vroeg in seizoen

Aardappelcoöperatie Agrico exporteert naar 85 landen. Volgens Van Hoogen is Cuba qua afzet een kleine importeur. “Maar wij koesteren alle landen. Dat geldt zeker voor Cuba, omdat dit land vroeg in het seizoen pootgoed wil hebben. Voor onze afzetplanning is dat gunstig.”

Pootaardappelen
Beeld: ©Adobe Stock

Groei van export verwacht

Van Hoogen verwacht dat de export naar Cuba komende verder zal groeien. “Cubaanse aardappeltelers werken nog veel met lokaal pootgoed. Ons uitgangsmateriaal levert een aanzienlijk hogere productie. Onze afzet naar het eiland is echter afhankelijk van het budget dat de Cubaanse overheid ter beschikking stelt om pootgoed te kopen.”

Hoge fytosanitaire eisen

Cuba stelt hoge fytosanitaire eisen. Elk jaar komt een groep inspecteurs naar Nederland om het pootgoed te controleren. Zij gaan dan ook bij de Nederlandse telers langs. De groep verblijft zes weken in Nederland.

November 2019