Groei Nederlandse agro-export vlakt af

De uitvoerwaarde van de agrifood-sector groeide nog wel in 2018 (1,3%), maar een stuk minder dan in 2017. In 2017 steeg de uitvoerwaarde voor de foodsector namelijk met 6%. Dat meldt ABN Amro.

Agro-export
Beeld: ©NZO

De groeiafvlakking is volgens de bank in lijn met de totale Nederlandse export. De totale exportgroei van Nederland in 2018 komt naar verwachting uit op 2,7%, een stuk lager dan de groei van 5,6% in 2017.

Vlees en zuivel

Twee van de belangrijkste exportproducten, vlees en zuivel, samen goed voor circa een derde van de foodexport, schreven in 2018 negatieve exportcijfers. Vooral de export naar landen buiten de EU daalde.

De uitvoer van vlees en vleesproducten nam met 1% af en ook de export van zuivel en zuivelproducten daalde. De totale uitvoerwaarde van zuivel nam af met 2%, de export naar landen buiten de EU nam veel sterker af (-12%). De export van zuivel naar landen binnen de EU steeg juist (+2%).

De belangrijkste reden voor een daling van de uitvoerwaarde van zuivel was de lagere zuivelprijs in 2018. Verder was er een prijsverschil tussen sommige zuivelproducten. Zo was Nederlandse boter relatief duur en nam de vraag naar dit product af vanuit landen buiten de EU.

Voedingsmiddelen

Over heel 2018 daalden de afzetprijzen voor de voedingsmiddelenindustrie, meldt ABN Amro. Dit had onder meer te maken met de lagere inputprijzen, waarvan de daling van de zuivelprijs de belangrijkste was. Ook de prijs van varkensvlees daalde sterk in 2018.

De warme zomer in 2018 zorgde voor een aantal slechte oogsten, waardoor in 2019 de prijzen van bijvoorbeeld tarwe en aardappelen gaan stijgen. Daarnaast verwacht de bank een stijging van de zuivelprijs in de eerste helft van 2019.

Marktanalyse agrofood ABN Amro

December 2018