Het rode goud van Mexico

Als iemand over Mexico begint, zal waarschijnlijk door menigeen direct worden gedacht aan tequila. Iemand uit de agrifoodsector zal wellicht denken aan het feit dat Mexico 's werelds grootste bierexporteur is, met Nederland op een goede tweede plaats. Hoeveel mensen denken er in eerste instantie aan zachtfruit (aardbeien, frambozen, blauwe bessen en bramen)? Is er dan reden voor om aan zachtfruit te denken als Mexico ter sprake komt? Die is er zeker.

Zachtfruit neemt wereldwijd enorm in populariteit toe. Dit komt mede door de gezonde eigenschappen. Er wordt soms zelfs naar deze vruchten verwezen als ‘super-fruits’. Ook in de Europese markt is de term 'superfoods' geïntroduceerd en verwijst naar voeding vol antioxidanten en essentiële voedingsstoffen. Het komt steeds vaker voor dat supermarkten deze superfoods in hun assortiment opnemen¹. Behalve het gezondheidsaspect zijn berries ook gemakkelijk omdat ze niet gepeld hoeven te worden, visueel aantrekkelijk zijn, en eenvoudig zijn mee te nemen.

Fruit
Teeltgebieden zachtfruit Mexico (Bron: Aneberries, A.C.)

Export belangrijk voor groei

Zachtfruit is het vijfde belangrijkste landbouwproduct in Mexico. Het land bezet de vierde plaats in de wereldwijde zachtfruitteelt². Hoewel de interne markt voor kwalitatief en exclusief zachtfruit groeit, is voornamelijk de export de belangrijkste factor voor de groei van de sector. Beschermde tuinbouw is in het bijzonder verantwoordelijk voor deze groei en brengt belangrijke voordelen voor het Mexicaanse platteland³.

De meest belangrijke soorten zijn frambozen, aardbeien, blauwe bessen en bramen. Mexico is een land dat uit 32 deelstaten bestaat. De grootste zachtfruitproducenten zijn de staten Michoacán (71.2% van de totale productie), Baja California (14%), Jalisco (8.9%), en Guanajuato². De hoeveelheid en de kwaliteit van het eindproduct maken een groot deel van het zachtfruit geschikt voor export. Landen waar op dit moment Mexicaans zachtfruit naartoe wordt geëxporteerd zijn de Verenigde Staten, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, de Arabische Emiraten, Japan, en China.

In 2013 was Mexico wereldwijd het derde zachtfruit exporterende land. In 2014 werd er 132.000 ton zachtfruit met een commerciële waarde van iets meer dan 742 miljoen dollar geëxporteerd². In 2015 bedroeg de totale export van Mexicaans zachtfruit naar Nederland €5,5 miljoen⁴.

Organisatie Aneberries, A.C.

De nationale organisatie van zachtfruitexporteurs, La Asociacion Nacional de Exportadores de Berries A.C. (Aneberries, A.C.), werd in juni 2010 opgericht. De organisatie bestond toen uit de vijftien belangrijkste zachtfruitexporteurs uit de staten Jalisco en Michoacán.

Aneberries vertegenwoordigt exporteurs en producenten van berries om zo een integrale continue verbetering van de sector te bewerkstelligen. De organisatie richt zich op gemeenschappelijke thema’s zoals voedselveiligheid, kwaliteit, nationale en internationale consumptie, en contact met de verschillende overheden. Aneberries probeert op deze manier de ontwikkeling van de bestaande productie te stimuleren. Momenteel telt Aneberries twintig leden.

Hoewel in het verleden in Mexico de nadruk lag op de teelt van traditionele variëteiten aardbeien voor de verse markt en de verwerkende industrie, produceert de sector tegenwoordig behalve nieuwere variëteiten aardbeien ook frambozen, bramen en blauwe bessen.

Ontwikkeling aardbei, framboos, braam en blauwe bes

Fruit
Fruit
Fruit
Fruit

Toekomst

Mede door het gezonde karakter neemt de vraag naar zachtfruit wereldwijd toe. In Noord-Europese landen is zachtfruit aan een opmars bezig. De Rabobank verwacht dat het consumptievolume in de EU van blauwe bessen, frambozen en bramen in de komende vijf jaar met minimaal 7% per jaar toeneemt, terwijl de omzet van aardbeien met circa 2% stijgt. De verwachting is echter dat de EU niet in de voetsporen van de Verenigde Staten zal treden. In de VS is zachtfruit de belangrijkste categorie in het AGF-schap van supermarkten⁷.

Uiteraard is Mexico niet de enige speler op het wereldtoneel. Mexico beschikt echter over zeer geschikte geografische eigenschappen voor de teelt van zachtfruit en bovendien kan er geoogst worden in periodes dat dat in andere delen ter wereld niet kan. Deze factoren zorgen ervoor dat er geschat wordt dat de komende vijf jaar de zachtfruitproductie in Mexico zal verdubbelen. Er wordt eveneens geschat dat de sector de komende acht jaar jaarlijks een groei van 20-30% zal doormaken⁶. Behalve Koppert Development Institute Berries (zie kader: KDI Berries), kunnen we de komende jaren dus hoogstwaarschijnlijk meerdere bedrijven hun deuren zien openen. Dit biedt uiteraard kansen voor toeleveranciers en importeurs in Nederland.

Fruit
Bron: USDA Foreign Agricultural Service

De Mexicaanse sector heeft nog veel potentieel om te groeien. Om deze groei in goede banen te leiden is het belangrijk dat innovaties, kennis en ervaringen worden gedeeld. Onderzoek en continue verbetering van de processen, zodat de sector gezonder, veiliger en maatschappelijk verantwoordelijker wordt, zullen er toe leiden dat de sector op de wereld markt een nog betere positie zal verkrijgen.

KDI Berries

Koppert Development Institute (KDI Berries) is tot stand gekomen door de samenwerking van de Arcum Group, Koppert Biological Systems, CEICKOR en CEICKOR University. De focus ligt op zachtfruitgewassen.

De markt voor 'berries' is exponentieel gegroeid en zorgt in Mexico voor meer dan 160.000 banen. Algemeen directeur Rigoberto Bueno Partida zegt dat de sector moet worden geprofessionaliseerd om hogere winsten te realiseren.

KDI berries zal de volgende werkzaamheden uitvoeren: advies- en consultancydiensten voor de producenten van Driscoll’s, duurzame productie van gewassen (zonder pesticiden en biologisch), landbouwbeheer en hydrocultuur, verbeterende kwaliteit en productiviteit, en onderzoek en ontwikkeling.

Deze werkzaamheden sluiten aan bij onze organisatiefilosofie van maatschappelijke verantwoordelijkheid, waarbij respect voor de aarde en mens essentieel is. KDI is een organisatie die sterk is gericht op levenskwaliteit en bedrijfsethiek, waarmee de relatie van het instituut met de maatschappij en de zorg voor het milieu en het behoud ervan wordt onderstreept.

"De start van dit nieuwe onderzoeksinstituut is een geweldige kans om de veelbelovende toekomst van de zachtfruitsector in Mexico een boost te geven. Dit bevestigt bovendien de missie van Koppert om samen te werken met de natuur", concludeert Bueno Partida.

Bezoek de website en bekijk de bedrijfsfilm voor meer informatie.

Bijdrage door: Timo Spruijt (Director commercial - Koppert Biological Systems)

Fruit
KDI Berries

Landbouwbureau Mexico MEX-LNV@minbuza.nl

Geraadpleegde bronnen

¹ http://www.groentennieuws.nl/artikel/139533/Trends-in-de-Europese-AGF-markt , April 2016
² Atlas Agroalimentaria 2015, 2015
³ USDA Foreign Agricultural Service – GAIN Report “Berry Sector´s Growth Has Important Consequences for the Campo”, March 2013
⁴ Eurostat monthly data
⁵ http://www.gob.mx/sagarpa/galerias/infografias-sagarpa?idiom=es
⁶  Aneberries, A.C.
⁷ Rabobank Cijfers en trends – Thema-update: Zachtfruit, April 2016

Juni 2016