COP28 Send Off Event op United States Department of Agriculture

Op 29 november organiseerde het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) een zogenaamd “COP28 Send Off Event” voor hun ambtenaren die het ministerie zullen vertegenwoordigen bij de klimaatonderhandelingen in Dubai.  Ook Ambassade-vertegenwoordigers waren uitgenodigd voor deze sessie op het ministerie.  De Nederlandse ambassadeur in Washington D.C., Birgitta Tazelaar, en LNV-raad Ton van Arnhem, namen in persoon deel aan het evenement. Daarnaast logden rond 100 gasten online in.  

Focus USDA

Verschillende sprekers, waaronder Secretary Vilsack, benadrukten de belangrijke rol die landbouw in de VS speelt bij deze onderhandelingen.

  • De inzet van het Amerikaanse ministerie tijdens de COP28 richt zich op het tonen van “strong global leadership”, een sterke nationale agenda en duidelijk te maken dat dit kritieke onderhandelingen zijn. Ook wil de VS de ambitie verhogen en aantonen dat er meer gedaan kan worden.
  • De VS is van mening op het terrein van klimaat en landbouw veel te kunnen laten zien. Ze verwezen daarbij specifiek naar het Climate Smart Agriculture Commodities programma waarbij meer dan 175 Climate Smart Practices zijn geïdentificeerd die Amerikaanse boeren en ranchers in alle 50 staten inzetten om klimaat-slimmer te produceren. Maar ook de Inflation Reduction Act en o.a. de conservation programma’s van het USDA bieden kansen.
  • Deze oplossingen dragen niet alleen bij aan de reductie van klimaatverandering maar zijn ook “good business” voor boeren, waarmee productiviteit en efficiency verhoogd kan worden. Innovatie speelt daarbij een belangrijke rol. Voor de VS van belang dat deze nieuwe praktijken niet zijn gelinkt aan een bepaalde politieke partij, maar dat deze dermate nationaal breed gesteund worden door de verschillende stakeholders dat deze ook voor de lange termijn op steun kunnen rekenen. Daarbij wordt gesproken over het belang van “incentives” voor boeren, niet het aanscherpen van regels.  
  • Er is dan ook aandacht voor de regels die ontwikkeld worden tijdens de COP28 om de voortgang te controleren, aangezien deze gevolgen kunnen hebben voor de Amerikaanse landbouw.
  • Er worden verschillende AIM4Climate evenementen georganiseerd. Deze zijn te vinden op de AIM 4 Climate website: AIM for Climate. Men kon melden dat er inmiddels meer dan 500 nationale en internationale partnerorganisaties actief bij AIM4C zijn betrokken.  
  • Tijdens de sessie werd vanuit een Amerikaanse commodity organisatie ook het belang van betrokkenheid van de private sector benadrukt. Het belang van boeren moeten onderdeel zijn van onderhandelingen. Er kan niet alleen aandacht voor klimaat zijn. Andere onderwerpen waar naar werd verwezen zijn: renewable fuels, data en circular economy.  Daarbij werd verwezen naar de zogenaamde drie pillars van Climate Smart Agriculture: productivity and profit, adaptation and resilience, en dan reduction of greenhouse gas emissions. Daarbij werd het belang onderstreept dat voor de landbouwsector eerst moet worden begonnen met het verdienmodel van pillar 1, voordat pillars 2 en 3 recht kan worden gedaan. Dit model wordt in de VS gezien als de beste ter wereld en USDA vindt het van belang om dit tijdens de COP28 te presenteren.

USDA High level events

  • Op 10 december vindt de Food and Ag Day plaats met high level ministerial engagements,  in het bijzonder de implementatie van de Emirates Declaration Sustainable Agricultural Resilient Food Systems and Climate Action. Deze verklaring wordt op 1 december gelanceerd. Dit wordt gezien als een goede kans om landbouw in het daglicht te zetten.
  • Ministerial Dialogue on Building Water Resilience in Food Systems. Hier wordt door het USDA belang aan gehecht omdat het de eerste keer is dat water wordt gekoppeld aan Food Systems. Er komt een High Level Outcome statement en een follow-up plan voor COP30 om te laten zien welke vooruitgang geboekt is. Dit wordt geco-host door VAE en Brazilië.
  • Food and Agriculture Sustainable Transformation (FAST) Round table event. Dit evenement is gericht op het verbeteren van de kwaliteit en de kwantiteit van klimaat financiering. VS deelname aan dit evenement is nog in overweging.

US Center tijdens de COP28

Tijdens de COP28 organiseert de VS een groot aantal evenementen in het Amerikaanse paviljoen, genaamd het US Center, waaronder een aantal landbouwgerelateerde actviteiten:  

  • Op 10 december 10 om 9 uur vindt het flagship evenement van het USDA plaats: Leveraging partnerships to scale up Climate Smart Solutions. Verschillende stakeholders nemen deel aan deze paneldiscussie, waaronder boerenorganisaties, individuele boeren en overige NGO’s.
  • Op 9 december om 11:45 uur vindt een evenement plaats dat georganiseerd wordt met NASA genaamd Propelling Global Agriculture Climate Solutions. Tijdens deze sessie zal worden getoond welke data satelliet programma’s de VS gebruikt om agrarische productie voorspellingen te maken. Het betreft het  Global Agriculture Disaster Assessment System (GADAS) en de Comet Planner Global.

Voor het hele activiteitenoverzicht zie: U.S. Center at COP28 Schedule  - United States Department of State

Tot slot werd duidelijk dat het USDA nog bezig met het voorbereiden en invullen van hun programma tijdens de COP28. Er is dus nog geen gedetailleerde agenda beschikbaar.