USDA voorstel voor aanscherping National Organic Program

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft op 5 augustus jl. een voorstel gepubliceerd in de Federal Register voor aanscherping van het toezicht op en de handhaving van de productie, verwerking en verkoop van biologische producten.

Organic
Beeld: ©USDA

Het doel van de wijzigingen is om het vertrouwen van consumenten in het biologische label te vergroten door het controlesysteem te versterken, tracking en tracing te verbeteren en meer nadruk te leggen op handhaving van de eisen onder het National Organic Program.

De aanscherping is volgens het USDA nodig als gevolg van de snelle uitbreiding van markt voor biologische producten, de steeds complexere aanvoerketens en de hogere prijzen voor biologische ingrediënten en producten. De verkoop van biologisch producten in de VS steeg van US$ 3.2 miljard in 1997 tot US$ 55.1 miljard in 2019. Het ministerie merkt daarbij ook op dat als gevolg van deze substantiële marktgroei er veel aanvullende bedrijfstypen betrokken zijn in de aanvoerketen en dat biologische producten nu ook wereldwijd worden verhandeld. De aanpassingen in het voorstel zijn er specifiek op gericht om de kans op fraude te beperken.   
 

Commentaarperiode

Tot 5 oktober 2020 kan commentaar op het voorstel worden ingediend. Ter informatie is de link naar het voorstel, dat uit 57 pagina’s bestaat, hieronder toegevoegd.