Kansen high-tech glastuinbouw VS in beeld

In opdracht van de Nederlandse vertegenwoordigingen in de VS heeft de WUR een studie uitgevoerd naar de kansen voor high-tech glastuinbouwproductie in de VS.

High-tech kassenbouw krijgt steeds meer aandacht in de Verenigde Staten. Het wordt gezien als een belangrijke manier om het land te voorzien van lokaal geproduceerd vers voedsel, om achtergestelde gebieden een economische boost te geven en om de afhankelijkheid van importen terug te dringen. Daarbij wordt de innovatieve Nederlandse glastuinbouwsector vaak als voorbeeld gezien. Om de kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in deze ontwikkeling in kaart te brengen heeft de landbouwafdeling in Washington, D.C. in samenwerking het het Consulaat Generaal in Chicago de WUR gevraagd een studie uit te voeren naar het marktpotentieel en investeringskansen voor high-tech glastuinbouwproductie in de VS.

De studie laat zien dat de potentiele kasoppervlakte ter vervanging van de invoer van verse groenten in de VS wordt geschat op 7000-8000 hectare. Dit komt overeen met een investeringsbedrag van rond US$ 9,6 – 10,9 miljard. Naar schatting kunnen Nederlandse kassenbouwers zo’n 5-10% van dit totale investeringsbedrag benutten. Dit is 10 tot 20 keer hoger dan de huidige export van broeikasmaterialen naar de VS.

De studie werd gefinancieerd door de LNV-afdeling in Washington, DC, het CG in Chicago, RVO en NLWorks.

Het volledige rapport, genaamd "Market potential and investment opportunities of high-tech greenhouse vegetable production in the USA" is te vinden via de link hieronder.

Informatie

Indien u vragen hebt over bovenstaande informatie kunt u contact opnemen met de landbouwafdeling in Washington, DC.

Email: was-lnv@minbuza.nl