VS grootste soja-leverancier in EU

De import van soja uit de Verenigde Staten is afgelopen halfjaar enorm toegenomen. Bijna driekwart van de totale soja-import kwam deze periode uit de VS. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Voedselzekerheid

Oogst van soja

Brazilië was traditioneel de grootste leverancier van soja aan de veehouderij in de EU. Dit land is in de loop van 2018 in hoog tempo voorbijgestreefd door de VS.

De VS had in het tweede halfjaar van 2017 een aandeel van 39% in de sojaleveranties. Over dezelfde periode in 2018 lag dat percentage op 74,5%. In totaal ging het om bijna 5,2 miljoen ton soja, meer dan twee keer zo veel als in het tweede halfjaar van 2017.

Handelsafspraken

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie maakte in de zomer van 2018 afspraken met president Donald Trump over het vergroten van de soja-invoer door Europa. De afspraken waren bedoeld om een handelsoorlog te voorkomen. Dit blijkt effect te hebben gehad. Volgens Juncker is Europa in korte tijd de grootste afnemer van Amerikaanse soja geworden.

Aanbod uit Zuid-Amerka

Belangrijke redenen voor de omslag zijn het kleinere aanbod uit Zuid-Amerika en de aantrekkelijke prijs van soja uit de VS. Brazilië heeft nu nog maar een aandeel van 19 procent in de EU. Op afstand volgt Canada met 2 procent. De soja-import uit Paraquay is gekelderd.

De EU-lidstaten importeren jaarlijks ongeveer 14 miljoen ton soja, vooral bedoeld voor veevoer.