Spanje: Brussel steunt na zes maanden Spaanse olijvensector

De Europese Commissie heeft eindelijk de Amerikaanse invoerrechten van 34,5%, die sinds vorig jaar augustus op de Spaanse zwarte olijf worden geheven, bij de WTO betwist.

Olijven

Dit verklaarde Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström die daarbij benadrukte dat "deze door de VS opgelegde heffing onterecht en overbodig is en indruist tegen de WTO regels".

De handelsvereniging Asemesa heeft “zeer positief” gereageerd op deze verklaring van de Eurocommissaris op Twitter, "aangezien het een langverwachte maatregel betreft”, maar zij geeft toe dat “deze wel eerder had kunnen worden toegepast". Dit laatste verwijst naar de wijze waarop de EU heeft gehandeld in andere situaties, met name die met betrekking tot staal-, aluminium- en de auto-industrie. "We hadden graag dezelfde steun gehad als die andere sectoren", zei de woordvoerder van Asemesa, aangezien zij een half jaar moest wachten en druk heeft moeten uitoefenen om haar doel te bereiken.

De woordvoerder benadrukte ook dat "hoewel het een zeer trage procedure is, het essentieel is dat de EU de Amerikaanse tarieven bij de WTO betwist, niet alleen voor de Spaanse tafelolijvensector, maar ook voor het hele GLB dat onder bedreiging staat."

Volgens Asemesa moet de EU als volgende stap op zeer korte termijn een steunfonds opzetten om de enorme verliezen die de exportsector momenteel leidt, te compenseren. “Met de toepassing van voorlopige en definitieve tarieven had de sector alleen al tot oktober vorig jaar reeds €20 mln. verloren. Wegens de recesperiode van de Amerikaanse regering beschikken we niet over recentere informatie of cijfers”, voegde Asemesa eraan toe.

De Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas, heeft verklaard dat de Spaanse regering tevreden is over het besluit van de Commissie. Volgens de minister "moeten we heel duidelijk stellen dat de EU de ontkoppelde steun aan haar boeren verdedigt", hetgeen in volledige overeenstemming is met de WTO-regels.

Bronnen: ABC y financialfood.es