Spanje: Brexit en accijnsverhoging in het VK treffen Spaanse wijnexport

Vanuit het Verenigd Koninkrijk is er een storm op komst richting de Spaanse wijnen en wel in de vorm van een accijnsverhoging en Brexit. De Spaanse wijnfederatie FEV heeft de noodklok geluid naar aanleiding van het bericht van de Britse minister van Economie om, in lijn met de inflatie, de speciale belastingen op wijn te verhogen.

Dit nieuws zaait nog meer onzekerheid in een sector die al wordt bedreigd door de gevolgen van het vertrek van het VK uit de Europese Unie. Er is nog niet vastgesteld wat de tariefverhoging zal zijn, maar de FEV vraagt aandacht voor het "oneerlijke en discriminerende" karakter van de maatregel die niet zal gelden voor bier, de gedistilleerde dranken of cider.

Het Verenigd Koninkrijk is het vierde exportland voor Spaanse wijn, maar het eerste wanneer het gaat om gebottelde wijn, zowel qua volume als qua waarde. In 2017 kocht het VK 106,2 mln. liter gebottelde Spaanse wijn ter waarde van €251 mln. Deze cijfers duidden reeds op een daling van 5,8% in volume en 4,6% in waarde in vergelijking tot 2016. Deze daling neemt verder toe voor wat betreft de verkoop van januari tot oktober 2018. Een deel van deze daling van de verkoopcijfers is te wijten aan de onzekerheid veroorzaakt door Brexit en een ander deel aan de slechte oogst van 2017.

De woordvoerder van de FEV geeft toe dat in deze daling "veel factoren samenvloeien en dat Brexit daar zeker één van is", vooral omdat het een devaluatie van de Britse pond en grotere onzekerheid van de Britse consument met zich meebrengt.

Bron: eleconomista.es