Spaanse visserijsector bezorgd over de Argentijnse begrotingsaanpassingen

De maatregelen die president Macri heeft aangekondigd om de crisis van het land het hoofd te bieden, zijn niet goed gevallen bij de Spaanse visindustrie. De Argentijnse regering zal de uitvoerbelasting op visserijproducten met 7% verhogen, om zo de opbrengsten te verhogen en de ineenstorting van de Argentijnse peso tegen te gaan.

De Spaanse sector kan zijn bezorgdheid over deze belasting, die een nadelig effect heeft op zijn activiteiten, nauwelijks verbergen. Veel Spaanse bedrijven uit de visserijsector doen zaken met Argentinië. De bedrijven Nueva Pescanova en Iberconsa lopen het meeste risico in het Zuid-Amerikaanse land.

Nueva Pescanova heeft meer dan 45 werknemers en 16 schepen in Patagonië en is daarmee één van de grootste vloten van het Galicische bedrijf. Iberconsa beheert een aantal vaartuigen in de Argentijnse wateren. Het bedrijf heeft een quotum van meer dan 57.500 ton, aangezien dit haar belangrijkste visserijgebied is. Daarnaast heeft Iberconsa twee fabrieken met 100 werknemers.

De conservenfabrikant Calvo heeft geen fabrieken of vloot in Argentinië, maar een handelskantoor, met een aandeel van 3% in de verkoopopbrengsten van het bedrijf. Andere voorbeelden van Spaanse bedrijven in de sector in Argentinië zijn Profand, leverancier van Mercadona. Haar Argentijnse dochtermaatschappij, Pesquera Deseado, bevestigt dat haar volledige garnalen- en inktvisvangst naar Spanje wordt geëxporteerd. Bovendien doen de bedrijven Vieira, Pescapuerta, Pereira en Mariscos Rodríguez ook zaken in Argentinië.

In 2017 exporteerde Argentinië 60.512 ton schaaldieren naar Spanje, twee keer zoveel als naar China en drie keer zoveel als naar Japan.

Bron: elconfidencial.com