Spanje: stijgende consumptie van diepvriesvis wegens prijsstijging verse vis

Tijdens het 19e jaarcongres van AECOC (Spaanse Vereniging van Producenten en Distributeurs) in juni kwamen producenten, verwerkers, handelaren en distributeurs van zee producten bijeen om de uitdagingen te bespreken waarmee zij geconfronteerd worden. Tevens werd het rapport ‘La Cesta de los Productos del Mar'  (het winkelmandje met zee producten)’ van het onderzoeksbureau Nielsen gepresenteerd.

Het rapport bevatte de volgende resultaten:

  • Spanjaarden besteden jaarlijks € 8,4 mld. aan zee producten, waarvan € 5 mld. aan verse  en bijna € 1,3 mld. aan bevroren zee producten.
  • Prijs van verse vis steeg met 6,8% (in het eerste kwartaal van het jaar) en de verkoop daalde met 2% tot april
  • Verkoop van bevroren producten steeg met 5,1% (in het eerste kwartaal van het jaar)
  • Verkoop van gekoelde visproducten steeg met 9,1% (in het eerste kwartaal van het jaar)
  • Diepvrieszalm wordt het meest verkocht, met een stijging van 13,2%, gevolgd door diepvrieskabeljauw (+11,1%) en diepvries heek (+5%). Bij al deze vissoorten was de prijs voor vers gestegen, waardoor de diepvriesvis een goed alternatief is.
  • Gekoelde kant-en-klaar visgerechten vertegenwoordigen 3% van de totale visaankoop, maar neemt snel toe met een groei van 10%, onder andere dankzij sushi (+12,5%)

Verkooppunten:

  • Spanjaarden kopen steeds vaker visproducten in de super- of hypermarkt (+2% ten opzichte van de visboer)
  • 53% van de vis- en zeevruchtenverkoop vindt plaats via het distributiekanaal
  • 1% van de totale visaankoop gaat via e-commerce en Nielsen voorziet een stijging (bijvoorbeeld tot april betrof de aankoop reeds 17%, t.w.v. € 34 mln.)

Tot slot denkt Ignacio Biedma, distributie expert bij Nielsen, dat van elke 10 consumenten 4 het leuk vinden om nieuwe producten uit te proberen en deze actief blijven zoeken in de winkel. Verse zee producten zullen altijd belangrijk blijven, maar het scala aan mogelijkheden blijft vermenigvuldigen en het winkelmandje met zee producten zal steeds gevarieerder worden.

Bron: www.lavozdegalicia.es