Spanje: voedselverspilling in Spanje gaat gepaard met 130 liter water per persoon per dag

De watervoetafdruk van Spanjaarden die gekoppeld is aan voedselverspilling staat gelijk aan meer dan 130 liter water per persoon per dag. Dit constateerden onderzoekers van de Universidad Politécnica de Madrid (UPM), in samenwerking met het waterobservatorium van de Fundación Botín, na het bestuderen van de voedselconsumptie in Spaanse huishoudens gedurende een jaar.

Beeld: ©www.financialfood.es

De studie laat zien dat gedurende de geanalyseerde periode (oktober 2014 - september 2015), de watervoetafdruk van de consumptie per Spaans huishouden 52.933 hm3 is, wat 3,302 liter per persoon per dag inhoudt, en weer gelijk is aan het 33 keer douchen (gedurende 5 minuten) per persoon per dag.

De producten met het hoogte waterverbruik zijn:

  • vlees en dierlijk vetten (26%)
  • zuivelproducten (21%)

Aan de andere kant betreft het voor ongeveer 41% virtueel waterverbruik, dat wil zeggen een watervoetafdruk afkomstig uit andere landen. De belangrijkste landen van herkomst zijn Tunesië, Portugal en Frankrijk.

Er kan dus geconcludeerd worden dat het dieet type meer van invloed is op de watervoetafdruk van voedsel dan de voedselverspilling zelf. Derhalve kan de optie van het kiezen voor een duurzamer en gezonde dieet aanzienlijke voordelen opleveren voor het milieu in relatie tot het land-, energie- en waterverbruik.

Alejandro Blas, een van de deelnemende onderzoekers aan deze studie, is van mening dat "Hoewel een deel van de bevolking nog steeds een mediterraan dieet volgt, is het huidige Spaanse consumptiepatroon aan het veranderen naar een dieet met meer vlees en gesuikerde producten dan de aanbevolen hoeveelheden". In het licht van deze bevindingen concludeert hij tevens dat het "aanhouden van een mediterraan dieet met vooral fruit, groenten en vis, een grote waterbesparing in huishoudens zou opleveren".

Bron: www.financialfood.es