Nieuwe methodologie vermindert economische gevolgen van droogte

De Spaanse onderzoeker Antonio López van de IIAMA-UPV (Instituut voor water- en milieu-engineering van de Universitat Politècnica de València) heeft een nieuwe methodologie ontwikkeld die het mogelijk maakt een risicoanalyse te maken van de directe economische gevolgen van droogte op de geïrrigeerde landbouw. Voor de studie heeft hij het stroomgebied van Júcar als case study gebruikt.

De methodologie maakt het mogelijk inzicht te krijgen in het effect van mitigatiemaatregelen aan de hand van de economische indicatoren productiewaarden. Hierbij wordt er rekening gehouden met zowel de beschikbare waterbronnen als de prijsschommelingen van de gewassen. Met deze techniek kunnen de economische gevolgen van droogte op geïrrigeerde landbouw worden beperkt.

Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift ‘Journal of Hydrology’ en maakt onderdeel uit van het proefschrift van de onderzoeker dat wordt begeleid door de onderdirecteur van IIAMA en directeur van het Hoogleraarschap Klimaatverandering GVA-UPV, Manuel Pulido-Velázquez.