Circulaire tuinbouwkas van Aleia Roses in 360º

De grootste Red Naomi!®, tuinbouwkas in Europa, Aleia Roses, werd vorig jaar gebouwd met de meest vooruitstrevende Nederlandse technologie binnen het uitstekende Spaanse klimaat. Deze circulaire tuinbouwkas beslaat een oppervlakte van 15 hectare en ligt op 8 km. afstand van de stad Soria (Castilla y León).

Kas

De kas werd gebouwd door Dalsem Horticultural Projects uit Nederland en werd tevens ondersteund door het centrum voor onderzoek en ontwikkeling van planten en bloemen van de WUR. De nieuwste technologieën zijn zichtbaar in de wijze waarop de tuinbouwkas voorzien is van substraatteelt, volledige circulatie van drainwater, centrale verwarming en een scherminstallatie. Bovendien is er gebruik gemaakt van een speciaal soort diffuus glas dat het gewas moet beschermen tegen te felle zoninstraling. De teelttechniek van Aleia Roses is volledig geautomatiseerd.

Tevens was er een uitvoerig universitair onderzoek gedaan naar de meest optimale vestigingsplaats in Spanje. Uit onderzoek was gebleken dat het Noord-Spaanse bergland van de regio Castilla y León de beste klimatologische omstandigheden had. Daarnaast was de reisafstand door de gekoelde vrachtwagens vanuit Soria naar Nederland acceptabel.