Nederlandse leveranciers uitgangsmaterialen actief op Spaanse markt

Nederlandse leveranciers van plantaardig en dierlijk uitgangsmateriaal dragen bij aan de ontwikkeling van de Spaanse agrarische sector. Vier van deze bedrijven geven een inkijkje in hun activiteiten op het Iberische schiereiland.

Bejo Ibérica: introductie van nieuwe soorten

Het is alweer meer dan 25 jaar geleden – wie zou dat zeggen? – dat Bejo zijn eerste treden zette in de professionele Spaanse tuinbouwsector. Dat gebeurde met de eerste hybridewortel, de MOKUM, voornamelijk bestemd voor de Nederlandse markt. Dat was nog in de tijd dat bospenen voor de export werden uitgezaaid met behulp van een blikje met gaatjes in de bodem.

De intensieve invoering van hybriderassen door Bejo Ibérica heeft bijgedragen aan een wijdverbreid gebruik van pneumatische zaaimachines.

Uitgangsmateriaal

Asperges

In de loop van deze jaren heeft Bejo Ibérica ook variëteiten ontwikkeld van groene, witte en paarse asperges, onder andere met 100% mannelijke plantenapplicatie, die een aanzienlijke verbetering van het gewas opleveren.

Het streven van Bejo Ibérica naar innovatie resulteerde ook in de productie en introductie van plantuien van korte-dag uien op grootschalig niveau. De frisse en innovatieve genetica van Bejo Ibérica heeft ook tal van succesvolle variëteiten opgeleverd van Brassica-gewassen, met teeltprogramma’s voor bloemkool, koolrabi, kool en boerenkool voor de verschillende productiegebieden van het Iberische schiereiland.

Aardappel van botanisch zaad

De meest recentelijke bijdrage is de OLIVER F1, een aardappel van botanisch zaad, een ware mijlpaal is in de landbouw, waar Bejo Ibérica bijzonder trots op is. Bij Bejo wordt gebouwd aan voedsel van de volgende generaties. Daarom kijkt Bejo Ibérica naar de toekomst en staat ze sterk.

Contact:
Bejo Ibérica, S.L.U.
T.: +34 916587072
E-mail: info@bejo.es
Website: www.bejo.es

Hypor Spain: Fokprogramma afgestemd op Spaanse markt

Hypor is sinds 1973 actief in Spanje. Na 44 jaar op de Spaanse markt, maakt Hypor tegenwoordig deel uit van Hendrix Genetics. Deze multinational werd in 2005 opgericht door Thijs Hendrix en Antoon van den Berg en is gevestigd in Boxmeer. Hendrix Genetics is een toonaangevend fokbedrijf voor verschillende diersoorten. Het investeert jaarlijks meer dan € 30 miljoen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie en heeft wereldwijd meer dan 2.800 werknemers in 30 verschillende landen.

Innovatieve fokoplossingen

De belofte van Hendrix Genetics is: “Better breeding today. Brighter life tomorrow”. Het bedrijf wil met respect voor dier en milieu de wereld op een efficiënte en duurzame wijze van voedsel voorzien door technologische en innovatieve fokoplossingen te ontwikkelen.

Hendrix Genetics levert in Spanje zijn producten aan toonaangevende producenten van varkens (Hypor), legkippen (ISA, Bovans, Babcock, Dekalb, Hisex, Shaver), kalkoenen (Hybrid), traditioneel gevogelte (Caringa, Sasso) en zalm en forel (Landcatch, Troutlodge). De belangrijkste bedrijven in de levensmiddelenindustrie gebruiken de producten van Hendrix Genetics en helpt haar om deze te verbeteren.

Genomische selectie

Hendrix Genetics werkt samen met diverse Spaanse onderzoeksinstellingen, zoals de universiteiten van Barcelona en Madrid en de IRTA (agrarisch onderzoekscentrum in Catalonië), aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Het onderzoeksgebied bestrijkt een breed spectrum. In tegenstelling tot andere fokkerijorganisaties, houdt Hendrix Genetics zich bezig met genomische selectie, digitalisering en automatisering voor een speciaal fokprogramma dat is afgestemd op de wensen van de markt. Zoals de specifieke vereisten die worden gesteld aan de delicatesse ‘Jamon Iberico’. Een wereldberoemde en authentieke ham.

Hendrix Genetics heeft in Spanje zo’n 60 werknemers en blijft groeien.

Contact:
Hypor Spain
Tel.: +34 981 169 192
E-mail: hypor.espana@hendrix-genetics.com
Website: www.hypor.es

Enza Zaden: 1.200 groenterassen voor mediterrane markt

Enza Zaden is een internationaal groenteveredelingsbedrijf. Het derde-generatie-familiebedrijf ontwikkelt nieuwe groenterassen in meer dan meer dan dertig groentegewassen, waaronder sla, paprika, tomaat, komkommer, radijs en ui. De zaden hiervan worden wereldwijd geproduceerd en verkocht. Jaarlijks worden uit het slazaad van Enza Zaden zo’n 20 miljard kroppen sla geteeld.

Uitgangsmateriaal

Constante stroom van innovaties

De groenteveredelaar investeert fors in onderzoek en ontwikkeling, 30% van de omzet oftewel € 70 miljoen per jaar. Met als resultaat een constante stroom van innovaties, per week introduceert het bedrijf twee nieuwe rassen op de wereldmarkt. Grote kans dus dat u regelmatig groenten op uw bord heeft waarvan de oorsprong bij Enza Zaden ligt.

Twee onderzoekcentra

Enza Zaden is in de jaren ‘80 begonnen met veredeling voor de Spaanse markt, en heeft momenteel twee onderzoekcentra, in El Ejido (Almeria) en El Albujon (Murcia), waar meer dan 200 mensen werken. Het onderzoek en verkoop richt zich op het Middellandse Zeegebied en Noord-Afrika. Enza Zaden beschikt over meer dan 1.200 groenterassen van tomaat, paprika, komkommer, meloen, ui, prei, bloemkool, broccoli en anderen.

De ontwikkeling van nieuwe rassen gebeurt in nauwe samenwerking met producent, tussenhandel en consument, resulterend in concepten als Tribelli®, TomAzur® en EasyQs®. Daarnaast verkoopt Enza Zaden zaad voor de biologische teelten onder de naam Vitalis.

Contact:
Enza Zaden
Tel.: +34 950 58 33 88
E-mail: m.peralta@enzazaden.es
Website: www.enzazaden.com

Rijk Zwaan werkt al 30 jaar aan verbetering gewassen

Sinds de oprichting in 1988 van zijn dochteronderneming in Almeria, zijn de ontwikkeling van het Nederlandse bedrijf en die van de Spaanse landbouw nauw met elkaar verbonden. Al vanaf zijn ontstaan, beschouwt Rijk Zwaan de locatie van de onderzoekscentra in representatieve klimaatzones als een competitief voordeel, om op die manier rassen te selecteren die zich het best aan deze omstandigheden aanpassen.

Uitgangsmateriaal

Vier stations met 60 hectare experimentele gewassen

Vandaag beschikt Rijk Zwaan over vier stations in verschillende gebieden, met ruim 60 ha experimentele gewassen. De tweede bijdrage is een constante inbouw van resistenties, die in zeer belangrijke mate hebben bijgedragen aan een aanzienlijke verbetering van de opbrengst en een verminderd gebruik van chemische producten, wat uiteindelijk heeft geleid tot een breed scala aan rassen voor geïntegreerde en biologische teelt, die de basis van de huidige productie vormen. In de derde plaats heeft Rijk Zwaan door het constant zoeken naar nieuwe formaten, producten en eigenschappen die beter inspelen op de behoeften van de consument, merken ontwikkeld die antwoord bieden op de verschillende consumptiebehoeften. Deze dertig jaar werk zijn voor Rijk Zwaan nog maar een begin om samen te blijven werken aan een gezonde toekomst.

Contact:
Rijk Zwaan Ibérica S.A.
Tel.: +34 950 62 61 90
E-mail: info@rijkzwaan.es
Website: www.rijkzwaan.es

Juni 2017