Reizen met hond, kat of fret naar Spanje

Reizen met huisdieren

Een dier wordt als gezelschapsdier beschouwd wanneer de eigenaar of een begeleider namens de eigenaar de dieren (maximaal 5) begeleidt tijdens de reis vanuit het land van oorsprong. De dieren zijn niet bestemd voor verkoop of eigendomsoverdracht.

Ze mogen niet zomaar mee de grens over als u op reis/vakantie gaat. Levende dieren kunnen drager zijn van bepaalde ziekten die zowel voor dieren als voor mensen heel gevaarlijk kunnen zijn.

Als eigenaar van een gezelschapsdier moet u vóór vertrek naar het buitenland voldoen aan bepaalde eisen. Dat geldt ook als u een huisdier mee wil nemen vanuit een ander land naar Spanje.

Gezelschapsdieren zijn honden, katten, fretten, ongewervelde dieren (behalve bijen en schaaldieren), tropische siervissen, amfibieën, reptielen, vogels (met uitzondering van pluimvee), knaagdieren en tamme konijnen.

Meestal gaat een hond, kat (of fret) mee op vakantie. Denk bij het reizen naar Spanje aan de volgende zaken:

  • Uw huisdier heeft een EU-paspoort nodig, afgegeven door de dierenarts.
  • Honden, katten en fretten moeten ter identificatie een chip hebben.
  • Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen vòòr vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin. Informatie hierover kunt u krijgen via uw dierenarts. Dieren jonger dan 3 maanden mogen niet worden meegenomen naar Spanje

Voor meer informatie omtrent huisdieren, kunt u contact opnemen met het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG)

Reizen met een potentieel gevaarlijke hond

Indien u reist met een potentieel gevaarlijke hond raden wij u aan de extra belangrijke informatie omtrent de Spaanse wetgeving te raadplegen. Lees hiervoor een ander nieuwsbericht.