Expertmissie Senegal

Van 28 maart tot 1 april bracht een NVWA-missie onder aanvoering van landbouwraad Niek Schelling (Post Rabat/Dakar) een bezoek aan Senegal. De NVWA ondersteunt Senegal bij het ontwikkelen van een systeem voor elektronische certificatie voor de handel in landbouwproducten in samenwerking de Duitse ontwikkelingsorganisatie GIZ.

Daarnaast wordt onderzocht waar aanvullende kennis nodig is om de plantenziektekundige dienst en voedselinspectie goed te laten functioneren. Ook werden voorbereidingen getroffen voor een bilaterale overeenkomst voor samenwerking op het gebied van duurzame landbouwontwikkeling, zoals bij de productie van groenten en fruit en de ontwikkeling van de pluimveesector.

Senegal is de grootste afnemer van Nederlandse uien buiten de EU en ook tuinbouwzaden, pootaardappelen en landbouwtechnologie vinden hun weg naar dit West-Afrikaanse land. Senegal is een belangrijke leverancier van mango’s aan Nederlandse importeurs voor verdere afzet binnen Europa. Er zijn verschillende Nederlandse producenten van sperziebonen en andere groenten voor export via Nederland naar afzetmarkten in Europa.

Er werd ook nog een bezoek gebracht aan de open velddagen van RijkZwaan seeds met hun lokale partner Agroseeds in Kirène. Hier konden Senegalese boeren kennismaken met hun groentenrassen zoals pepers, tomaten, koolsoorten, meloenen die ook veel worden gebruikt voor de voorziening van lokale afzetmarkten.  

 Landbouwbureau Rabat/Dakar, Nederlandse ambassade