De landbouwshow in Roskilde: een feest voor burgers en buitenlui

Het is letterlijk een ontmoeting tussen stad en platteland, de jaarlijkse openlucht-landbouwshow in Roskilde. Er zijn ook dergelijke landbouwshows op andere plaatsen, maar voor deze ontmoeting is Roskilde de belangrijkste. Het is gemakkelijk te bereiken voor de stadse bevolking van Kopenhagen en buitenwijken, en een showcase van landelijke sferen en imposante landbouwmachines. De landbouwshow is een traditie die begon in 1882 en het wordt in Roskilde al bijna vijftig jaar op dezelfde plek gehouden.

Beeld: ©Renske Nijland / Renske Nijland
Opstelling van dieren en begeleiders.

In 2016 was het bezoekersaantal in totaal 86.342 gedurende de drie dagen.

De mooiste exemplaren van elke diersoort, van Shirepaarden tot witte muizen, worden getoond en gekeurd. Er waren 2.443 officieel aangemelde dieren. Bij de officiële opening is er op het centrale terrein traditioneel een keurige opstelling van dieren en hun begeleiders.

Premier Lars Løkke Rasmussen en de burgemeester van Roskilde, Joy Mogensen, hielden de openingsspeeches.

Naast de dieren en de machines is er voor eenieder wat wils. Voor de huiseigenaren waren dat: zonnecellen, waterzuiveringsinstallaties e.d. Ook was er een kermis, vers fruit en voedingsadviezen, snoep en hotdogs, aanhangers en maaimachines, hoogwerkers, en een uitgebreid assortiment aan spullen voor (huis)dieren. Er is niet veel dat op deze landbouwshow niet te koop is.

De organisatie en de deelnemers uit de landbouwwereld zijn er van overtuigd dat het nog nooit zo relevant is geweest als nu dat deze ontmoeting plaatsvindt en jaarlijks nieuwe mensen aantrekt – waaronder veel jonge gezinnen uit de stad. Het is een unieke kans om begrip voor elkaar te krijgen en dat begrip van de burgers voor de buitenlui is basis voor de 'license to produce' die de landbouw, ook in Denemarken, nodig heeft.

De landbouwshow in Roskilde vindt volgend jaar van 26 tot 28 mei 2017 plaats.

Voor meer informatie, zie www.roskildedyrskue.dk.

Renske Nijland, Kopenhagen, 29 juni 2016

Beeld: ©Renske Nijland / Renske Nijland