Borgeby Fältdagar 2018: bezoekersvriendelijke en onderhoudende landbouwbeurs

Op 27 en 28 juni, twee warme en zonnige dagen, werd de 20e editie van de landbouwbeurs Borgeby Fältdagar gehouden. De beurs vond plaats op het platteland in Skåne, het zuidelijkste puntje van Zweden. Het waren twee dagen waarin vrij rondgestruind kon worden langs machinedemonstraties, panelgesprekken, bedrijvenstands en eetkraampjes.

Borgeby Fältdagar is in eerste instantie gericht op professionele boeren. De beurs is echter zo ingericht dat activiteiten in het programma en aanvullend vermaak ook veel niet-professionele bezoekers trekken, wat zorgt voor een gevarieerd publiek. Dit jaar was Borgeby Fältdagar met 445 standhouders en meer dan 20 000 bezoekers een voor Zweden behoorlijk grote beurs.

De nadruk van Borgeby Fältdagar lag op landbouwmachines, met alles van ploegmachines tot smeerolie vertegenwoordigd op de beurs. Bezoekers konden kijken naar een groot aantal machinedemonstraties die, behalve in het Zweeds, op bepaalde tijden ook in het Engels en in het Deens gegeven werden. Andere demonstraties waren rondleidingen langs akkerveldjes waarbij verschillende manieren van teelt, zoals bijvoorbeeld biologische teelt, geïllustreerd werden. Hoogtepunt van de beurs en een grote publiekstrekker was de VOLVO trekkershow, een jaarlijks terugkerende vertoning waarbij een groot aantal oude en nieuwe tractors voorzien van commentaar in een optocht voorbij kwam.

Toeschouwers bij de VOLVO trekkershow.

Naast de vertegenwoordiging en veldjes van landbouwmachines was ook de levensmiddelenindustrie vertegenwoordigd door grotere concerns zoals Lantmännen en Skånemejerier. Er waren ook meerdere onderwijsinstellingen zoals de Zweedse landbouwuniversiteit SLU, met medewerkers en studenten die vertelden over verschillende onderzoeksprojecten en opleidingen.

Naar aanleiding van de aanhoudende droogte van deze zomer werd kort van tevoren nog een panelgesprek georganiseerd met bankiers en verzekeringsmaatschappijen, waarin zij voorlichtten over de mogelijkheden die zij konden bieden aan boeren die kampen met een verminderde oogst. Een ander panelgesprek was gericht op hoe jongere boeren geholpen konden worden met het overnemen van bestaande boerenbedrijven. De Nederlandse melkveehouder en Europarlementariër Jan Huitema nam deel aan het panelgesprek “A CAP for the future – Een landbouwpolitiek voor de toekomst” om te praten over de positie van de boer binnen de landbouwketen.

Machinedemonstratie in het veld.

Het thema van Borgeby Fältdagar van dit jaar was “precisielandbouw”. Op een “precisieteelttent” met stands van o.a. SLU na, waar bezoekers kennis en inspiratie konden opdoen, was het thema niet erg zichtbaar op de beurs zelf. Voorafgaand aan de beurs werd een pre-event georganiseerd waarbij lezingen gegeven werden over precisielandbouw door o.a. de Nederlandse akkerbouwer Jacob van den Borne.

Verder waren er meerdere voedselkramen en een grote restauranttent waar een hapje gegeten kon worden. In verband met de hitte was drinkwater op meerdere plaatsen gratis verkrijgbaar.

Borgeby Fältdagar is dé beurs om te bezoeken voor boeren uit Zuid-Zweden en Denemarken. Deels kunnen bedrijven en klanten hier contact met elkaar leggen en zaken doen, maar de beurs lijkt vooral een sociale ontmoetingsplek te zijn waar mensen werkzaam in hetzelfde vakgebied met elkaar kunnen omgaan. Ook is de beurs zeer toegankelijk voor niet-professionele bezoekers zoals families met kinderen.

Volgend jaar zal Borgeby Fältdagar weer plaatsvinden met als thema “water en aardappel”. Meer informatie over Borgeby Fältdagar is te vinden op de website.

Janneke van Engeland, Kopenhagen, 4 juli 2018