Input NL agrosector gevraagd voor beter zakendoen met Roemenie

De ontwikkeling van Roemenië als landbouwland biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers, maar een goede aansluiting met het land is daarbij onmisbaar. Met trots melden wij daarom dat voor bedrijven die al actief zijn in Roemenië en ook voor nieuwkomers nu de website NL Agri House (www.agrihousenl.ro, under construction) beschikbaar is.

De website is bedoeld als een aantrekkelijke bedrijvendatabase met een goede tweetalige zoekmachine (EN en RO) en is ook toegankelijk voor geïnteresseerde Roemeense partijen. Dit kunnen bijvoorbeeld ondernemers zijn, maar ook investeerders en adviseurs (zoals specialisten die Roemeense bedrijven helpen toegang te krijgen tot EU-fondsen).

Zoals bekend is het Roemeense agrarische onderwijs nog niet zo goed ontwikkeld. Lesmateriaal en lesmethodes zijn verouderd, er is geen goed praktijkonderwijs en een goede aansluiting met het bedrijfsleven zoals in Nederland ontbreekt. Het is dan ook hoognodig om dit te moderniseren en dat vinden de Roemeense overheid en de scholen ook. Sinds twee jaar is daarom de samenwerking tussen Roemenië en Nederland op het gebied van onderwijsontwikkeling in volle gang. Er is een uitwisselingstraject met het Nederlandse groene onderwijs opgestart en er is vanuit het Roemeense landbouwonderwijs een grote vraag naar agro best practices uit landen die het wel op orde hebben, zoals Nederland.

Een volgende stap in de verbinding met Nederland is een goede aansluiting van de Roemeense agrosector met het Nederlandse bedrijfsleven. Daar kan via deze nieuwe website een eerste aanzet mee worden gegeven. Hoewel de website zich in eerste instantie richt op commerciële resultaten voor het Nederlandse agrobedrijfsleven, is het ook de bedoeling dat er een bijdrage wordt geleverd aan de ontwikkeling van het Groene onderwijs in Roemenië. En dat de verbinding van het praktijkonderwijs met het Roemeense en Nederlandse bedrijfsleven wordt versterkt. Zodat de jongere generaties (toekomstige professionals) al in een vroeg stadium kennis kunnen maken met het aanbod en de beschikbaarheid van duurzame Nederlandse topproducten, apparatuur, technologie en diensten.

In de website is daarom ook een module opgenomen om Nederlandse bedrijven de mogelijkheid te bieden om drie producten te presenteren in Roemenië. En op die manier Nederlandse kennis en technologie te introduceren in het Roemeense groene onderwijs.  Bijvoorbeeld door docenten uit het Roemeense agrarische onderwijs de mogelijkheid te bieden om innovaties uit het Nederlandse agrarische bedrijfsleven als lesmateriaal te laten gebruiken op de scholen door uitgebreide productbeschrijvingen toevoegen.

We hebben uw input nodig!

We willen de website graag zo snel mogelijk lanceren en promoten, maar daar is wel uw medewerking voor nodig. Als u graag wat gerichter in contact wilt komen met uw Roemeense counterparts uit de agro- en foodsector verzoeken wij u het ingevulde formulier en de foto's terug te sturen naar: info@agrihousenl.ro.

Landbouwbureau Boekarest, Roemenië

Graag tot ziens in de NL Agri House webomgeving!