Groene stad is speerpunt in Roemenië

Partijen uit Nederland en Roemenië werken nauw samen aan de verbetering van de leefbaarheid in Roemeense steden. Een consortium van negen Nederlandse bedrijven uit de bomen- en plantensector heeft afgelopen jaren een flink aantal acties uitgevoerd. Met succes, de Nederlandse bomen- en plantensector staat op het Roemeense netvlies.

De ontwikkeling van duurzame steden is tegenwoordig in de meeste landen onderdeel van nationaal en lokaal beleid. Het wereldwijde bewustzijn over het belang van duurzame steden heeft een flinke boost gekregen met de lancering van de UN Sustainable Development Goals in 2015. Een van deze UN doelen is dat steden tegen 2030 inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam moeten zijn.

Steeds meer interesse voor groene steden

Duurzaamheid, milieubehoud en vergroening staan in Roemenië hoog op de agenda. Roemenen zijn steeds meer bereid om te betalen voor producten die echt duurzaam zijn, zegt Ionut Georgescu, CEO van een belangrijk Roemeens bedrijf dat actief is op het terrein van inzameling en recycling van afval. Uit enquêtes blijkt dat de interesse voor afvalbeheer, luchtkwaliteit en slimme groene steden toeneemt in het land. In de grote steden richten burgemeesters zich op modernisering en vergroening van kantoren, ziekenhuizen en parken.

Bedrijven nemen ook steeds meer hun eigen verantwoordelijkheid. Een mooi voorbeeld is brouwer Bergenbier. Dit bedrijf financierde een groot bebossingsproject en beperkte het water- en energieverbruik door de introductie van circulaire productieprocessen.

Lees verder onder foto

Vacarestu-park in Boekarest
Vacarestu-park in Boekarest

Cluster van Nederlandse bedrijven

Nederland en Roemenië werken nauw samen in Roemenië. Niet alleen in het professionaliseren van het groene onderwijs, maar de laatste jaren vooral ook in het groener maken van Roemeense steden. Nederlandse kennis en technologie hiervan wordt in Roemenië zeer gewaardeerd.

Een consortium van negen Nederlandse bedrijven uit de bomen- en plantensector diende dan ook een financieel verzoek in bij RVO om samen te gaan werken aan het groener maken van Roemeense steden. Ondersteund door het programma Partners for International Business (PIB) is het consortium aan de slag gegaan onder de naam Urban landscapes Romania. Kerndoel: Roemeense steden aantrekkelijker maken voor bewoners door vergroening, uitbreiding van biodiversiteit, beperken van klimaatverandering en de opbouw van groene gemeenschappen.

'Ons doel is bereikt, de Nederlandse bomen- en plantensector staat op het Roemeense netvlies'

Kennisoverdracht centraal

Het PIB-cluster wordt in Roemenië ondersteund door een lokale partner en vanuit Nederland gecoördineerd door Leon Smet, secretaris bij Royal Anthos, de bond van handelsbedrijven in boomkwekerij- en bolproducten. Belangrijk onderdeel van het PIB-programma is kennisoverdracht. De intentie is om het concept van de Groene Stad in het hoger onderwijs te integreren, bijvoorbeeld in de opleiding van architecten. In het kennisdeel van het PIB-programma speelde de HAS in Den Bosch een belangrijke rol. Ook andere groene kennisinstellingen uit Nederland zijn betrokken.

Dertig evenementen en projecten

De samenwerking heeft afgelopen jaren meer dan dertig evenementen en projecten opgeleverd. Er ligt nu een solide basis voor samenwerking op lange termijn. Een van de meest in het oog springende projecten van het cluster is het Uranus project in de tuin van het Paleis van het Roemeense Parlement in Boekarest, een van de grootste gebouwen ter wereld.

Lees verder onder foto's

Input Nederlandse architecten

De tuin heet Uranus Memorial en is vernoemd naar de oude wijk Uranus die hier vroeger stond en in 1980 plaatsmaakte voor de bouw van het paleis. De tuin is ontworpen door lokale deskundigen met input van Nederlandse landschapsarchitecten. De bomen en planten in de tuin geven samen met het verlichtingssysteem en het speciaal ontworpen meubilair een visuele weergave van de verdwenen gebouwen. Zo komt het verleden van de stad weer tot leven. Speciaal voor de opening van de tuin is een nieuwe tulpensoort met de naam Uranus ontwikkeld die in 2021 feestelijk werd geïntroduceerd.

Ambassadeur Roelof van Ees (rechts) en landbouwraad Arie Veldhuizen bij de expositie Urban Landscaping tijdens de kunstbeurs Art Safari in Boekarest
Ambassadeur Roelof van Ees (rechts) en landbouwraad Arie Veldhuizen bij de expositie Urban Landscaping tijdens de kunstbeurs Art Safari in Boekarest

Snel herstel patiënten

Er zijn nog meer projecten uitgevoerd in de stad Boekarest, zoals het Healing Gardens-initiatief. Dit zijn tuinconcepten voor ziekenhuizen die het herstel van patiënten bevorderen. Een voorbeeld werd gepromoot in een gespecialiseerd ziekenhuis in Boekarest. Het cluster maakte ook kennis met de beheerders van het Văcărești Nature Park, een natuurpark in het hart van Boekarest dat al jaren niet meer werd onderhouden door de lokale autoriteiten en zelfs op de nominatie stond om te verdwijnen. Onder druk van actievoerders en de inspanning van de beheerder is er nu eindelijk erkenning voor dit mooie stadspark. Er komt ook een onderhouds- en investeringsbudget. Tenslotte heeft het cluster samen met het architectenteam van Ion Mincu University of Architecture nog een aantal projecten uitgevoerd waaronder een Green Wall. Een rustpunt in de drukte van de stad.  

Roemeense delegatie naar Nederland

In het najaar van 2022 loopt het PIB Urban landscapes Romania af. Eind juni 2022 komt nog een grote delegatie van lokale Roemeense bestuurders naar Nederland om kennis te maken met de manier waarop Nederland het concept van de Groene stad invult. Cluster-Coördinator Smet van brancheorganisatie Anthos had in 2019 hoge verwachtingen van het project in Roemenië. Nu is hij tevreden: “In veel grote steden in Roemenië zoals Sibiu, Timisoara, Brasov, Cluj en Iasi zijn belangrijke contacten gelegd met de lokale autoriteiten. Daar gaan we komende jaren meer aan het werk”, zegt Smet. Hij verwacht dat bedrijven uit het consortium ook op andere locaties in Roemenië aan de slag gaan. “Ons doel is bereikt, de Nederlandse bomen- en plantensector staat op het Roemeense netvlies.”

Landbouwteam Bulgarije en Roemenië
Email:  bkr-lnv@minbuza.nl
Twitter: @NLAgriROBG

Juni 2022

Deze bijdrage maakt deel uit van de Agrospecial Groene en gezonde steden. Via onderstaande link kunt u alle overige bijdragen lezen over dit thema.