Dankzij alumni sterke Nederlands-Poolse samenwerking in veterinaire sector

Nederland en Polen werken sinds 2015 op wetenschappelijk niveau samen om de expertise voor onderzoeksprojecten op veterinair gebied bij de Europese Unie beter op de kaart te zetten. Daaruit zijn al vijftien projecten voortgekomen. Poolse alumni van Wageningen Universiteit (WUR) spelen een belangrijke rol als 'bindmiddel' tussen de Nederlandse en Poolse kennisinstellingen.

Het 100-jarig bestaan van WUR ging vorig jaar ook niet onopgemerkt voorbij aan Polen. In Warschau werd in april 2018 de eerste bijeenkomst voor Poolse oud-studenten gehouden. Het zijn juist deze alumni die zorgen voor een sterke verbinding tussen WUR en de Poolse kennisinstituten. Sinds 2015 was de samenwerking al geformaliseerd in een Blijk van Belangstelling.

Beeld: ©Adobe Stock

WUR werkt nauw samen met het instituut van genetica en veeteelt van de Poolse academie van wetenschappen (PAS), de universiteit van levenswetenschappen in Poznan (PULS) en het Pools nationaal veterinaire onderzoeksinstituut (NIVR). De samenwerking richt zich op onderwerpen die relevant zijn voor zowel Nederland als Polen: slimme veeteelt, voeding, diergezondheid, dierwelzijn, precisielandbouw en veeproductiesystemen. Inmiddels zijn er 55 lopende projecten in EU-verband waarvan 15 direct voortkomen uit deze samenwerking op veterinair wetenschappelijk gebied.

Opbouw wetenschappelijk netwerk

De samenwerking tussen Nederland en Polen biedt beide landen kansen om een gezamenlijk wetenschappelijk netwerk op te bouwen. Voor Polen is het zeker van belang om zich in de kijker van de EU te spelen. De Europese Commissie ziet Polen namelijk nog als een van de landen met een lagere prestatie op het gebied van onderzoek en innovatie. Door gezamenlijke projecten, uitwisseling van wetenschappers, en ‘best practices’ kunnen de onderzoeksprestaties in Polen verbeteren. Marcin Pszczola, een wetenschapper van PULS: “Wij kunnen van het Nederlandse model voor samenwerking tussen de overheid, industrie en wetenschap leren hoe wij ons systeem kunnen verbeteren”.

Voor WUR biedt de samenwerking kansen om sterkere consortia te creëren bij het aanvragen van EU-onderzoeksprojecten en om toegang te krijgen tot onderzoek en onderzoekers uit Polen en andere Oost-Europese landen die samenwerken met Polen. WUR ziet de samenwerking en kennisuitwisseling ook als een mogelijkheid om traditionele werkwijzen te doorbreken en op basis van interactieve wetenschappelijke kennis samen te werken met de veeteeltindustrie en andere belanghebbenden in Polen. “De Blijk van Belangstelling heeft in 2015 het fundament gelegd voor het samenbrengen van de beste wetenschappers van de vier betrokken kennisinstituten. Deze bijeenkomsten geven een nieuwe dynamiek aan de samenwerking”, zo licht Hans Spoolder toe. Hij is projectmanager en EU-business developer bij WUR/Livestock Research. Uit de samenwerking vloeiden de afgelopen vier jaar onder andere meerdere gemeenschappelijke onderzoeksvoorstellen voort.

Voorbeelden gemeenschappelijke projecten

Voorbeelden van gemeenschappelijke onderzoeksprojecten met Poolse partners zijn:

  • ‘Methagene’, met grootschalige methaanmetingen bij individuele zoogdieren voor genetische evaluaties,
  • Onderzoek naar genetische en fenotypische inbreng op de wisselende methaanuitstoot van melkkoeien,
  • Onderzoek naar de identificatie van geneticasystemen die de fenotypische variatie tussen verschillende groottes varkensnesten bepalen.
Beeld: ©WUR
Samenwerking in insectenproject Susinchain

Gezamenlijke projecten als onderdeel van Horizon 2020 zijn:

  • HealthyLivestock, over dierwelzijn en een reductie in het gebruik van veterinaire antimicrobiële middelen
  • BovReg, over het vee-genoom
  • SusInChain, over insecten als een bron van proteïne

Horizon 2020 is een Europees programma dat zowel kennisinstellingen, bedrijven als individuele wetenschappelijke onderzoekers de mogelijkheid biedt op financiering van een innovatief project, het aantrekken of behouden van onderzoekers, het versterken van hun internationale netwerk en/of het opdoen van nieuwe kennis en expertise. Voor meer informatie en voorwaarden, volg deze link.

Betrokkenheid en begrip

“De Pools-Nederlandse samenwerking is tot nu toe succesvol geweest”, vertelt Katarzyna Kowalczewska van het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Warschau. “De samenwerkende partijen hechten waarde aan betrokkenheid, begrip, interactieve communicatie en de bereidheid van wetenschappers om samen te werken en om bruikbare resultaten voort te brengen. Dat is de basis voor succesvolle samenwerking”.

Hans Spoolder (WUR) voegt toe: “Poolse WUR-alumni spelen hierin een inspirerende rol, omdat ze beide onderzoeksculturen begrijpen en potentiële verschillen kunnen overbruggen. Niet alle acties waren succesvol, maar de eerste grote projecten zijn gefinancierd en er is honger naar meer”.

Rol Nederlandse ambassade

Het landbouwteam van de Nederlandse ambassade bevorderde de Pools-Nederlandse samenwerking op het gebied van innovaties in de veeteelt door verschillende belanghebbenden te verbinden. Het landbouwteam probeert daarbij ook meer focus te geven binnen de samenwerking op onderwerpen die maatschappelijk relevant zijn. Zo kan de wetenschap in de overgang naar circulaire landbouw voor boeren, bedrijven en ondersteunende bedrijven vragen beantwoorden op het gebied van veeteelt. Aansluiting bij de praktijk is hier van het hoogste belang.

Meer informatie

Wageningen Universiteit: https://www.wur.nl/

Poznan University of Life Sciences: https://puls.edu.pl/en/

The Institute of Genetics and Animal Breeding of the Polish Academy of Sciences: http://www.ighz.edu.pl/en

Polish National Vetinary Research Institute: http://www.piwet.pulawy.pl/piwet7/index_a_eng.php

Katarzyna Kowalczewska en Marisa Groenestege
Landbouwteam Nederlandse ambassade Warschauw, Polen

Twitter: @AgriWarsaw
war-lnv@minbuza.nl

November 2019

Deze bijdrage maakt deel uit van de Agrospecial Kennisuitwisseling. Via onderstaande link kunt u alle overige bijdragen lezen over dit thema.