WUR studierapport De aardappel waardeketen in Marokko

In het kader van het LNV-onderzoeksprogramma “Kansen voor Morgen” heeft Wageningen UR op verzoek van het Landbouwbureau op de Ambassade in Rabat, een studie uitgevoerd naar de ontwikkeling van de aardappel waardeketen in Marokko en de relatie met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (SDGs).

Beeld: ©N/A

De consumptieaardappel is na de graanteelt het belangrijkste akkerbouwgewas in Marokko. De aardappel wordt op veel verschillende locaties, bodems en klimaatzones geteeld voor de lokale markt en de export. Nederland is, naast andere landen, een belangrijke leverancier van pootgoed. Er liggen nog tal van mogelijkheden om de aardappelteelt te verbeteren en te verduurzamen met behulp van Nederlandse technologie. Zo liggen er uitdagingen op het gebied van waterefficiëntie, gewasrotatie, gebruik van meststoffen en pesticiden. Ook de na-oogsthandelingen zoals opslag, kwaliteitsbeheer en afzet kennen nog vele kansen voor rurale ondernemers om hun inkomenspositie te verbeteren. Het versterken van het kennisniveau van de boeren is hierbij een belangrijke factor om deze kansen ten volle te kunnen benutten. 

Het rapport beschrijft de effecten van activiteiten in de aardappelsector als onderdeel van het voedselsysteem, op de Sustainable Development Goals en hun onderliggende indicatoren. Vanuit deze analyse is bepaald hoe dit uitpakt in de verschillende schakels van de productieketen op de meest relevante SDGs (2, 12, 13, 14, 15 en 17). Hieruit kwam naar voren dat het accent in Marokko ligt op de primaire productie en minder op na-oogst en afzet.

De primaire productie van aardappelen is sterk afhankelijk van irrigatiemogelijkheden. Maar ook de ziektedruk in de teelt is hoog en mechanisatie is slechts beperkt aanwezig. Gewasrotatie en adequate ziektebestrijding zijn slechts plaatselijk opgenomen in het management van de producenten. Het gebrek aan kennis over betere teeltmethodes en de beperkte investeringsmogelijkheden spelen hier een grote rol.

De SDG analyse maakt inzichtelijk hoe het staat met het boereninkomen, de teeltomstandigheden, de efficiëntie van het gebruik van grondstoffen zoals pootgoed, water, bodem en meststoffen, de invloed op het milieu en klimaat. Ook maken de SDGs meetbaar wat nodig is om het kennisniveau, de teeltmethodes en de afzet te verbeteren. Op basis hiervan geeft het rapport aanbevelingen op welke wijze de aardappelteelt zich naar de toekomst toe op een duurzame en winstgevende wijze kan ontwikkelen.

Het rapport is vanaf heden beschikbaar op https://doi.org/10.18174/526179  

Landbouwbureau Rabat

Oktober 2020